НОВИНИ

Румяна Желева: Утвърдих принципите на професионализъм в МВнР и това не се хареса на всеки

Аз не бих нарекла скандал случая с посланиците в Турция и САЩ, защото става въпрос за обществен интерес, свързан с организацията и провеждането на изборите зад граница на 5 юли, каза министърът на външните работи Румяна Желева в студиото на "Панорама". По този повод имаше много писма на граждани до институциите, до отделни политически сили, от много организации на българи зад граница, че не могат да вземат участие в изборите, че се ограничава тяхното конституционно право.

румяна желева утвърдих принципите професионализъм мвнр хареса всеки
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
22:35, 13.11.2009
Чете се за: 07:48 мин.
У нас

Аз не бих нарекла скандал случая с посланиците в Турция и САЩ, защото става въпрос за обществен интерес, свързан с организацията и провеждането на изборите зад граница на 5 юли, каза министърът на външните работи Румяна Желева в студиото на "Панорама" по повод скандала с отзоваването на посланиците ни в Турция и САЩ заради нарушения при парламентарните избори. По този повод имаше много писма на граждани до институциите, до отделни политически сили, от много организации на българи зад граница, че не могат да вземат участие в изборите, че се ограничава тяхното конституционно право.

Във Външно министерство бе назначена проверка и на 20-ия ден от нея уведомихме главния прокурор за резултатите. Свикахме и дисциплинарен съвет и се наложи министърът на външните работи да реагира с две наказания, които са съгласно закона за дипломатическата служба, поясни Румяна Желева. Според министъра на външните работи са нарушени много нормативни актове и голяма част от законодателството от двамата дипломати: Законът за дипломатическата служба, Етичният кодекс на служителите на МВнР, Етичният кодекс на служителите в държавната администрация, Законът за избор на народни представители и разпоредбите на ЦИК.

Министър Желева отново заяви, че е спазила точно законодателството и процедурите при искането за отзоваване на двамата посланици.
Този скандал никак не ми трябва, но когато един министър се опитва да мотивира служителите на МВнР чрез принципите на професионализма, защото мисля, че това е достижението на първите 100 дни на моя екип и лично на мен, смятам, че това не се харесва на всеки, заяви в края на разговора Румяна Желева.

Вижте какво още каза министърът на външните работи във видеоматериала.

Следва пълен текст на разговора:

Водещ Бойко Василев: Ние започваме не с мир и любов, и с това как слушаме сърцето си, а с един скандал, в който първо бяха скарани двама посланици, след това и двамата първи мъже в държавата, президентът и премиерът. Добър вечер на външния министър Румяна Желева.

Румяна Желева: Добър вечер.

Водещ: Това, че отново сте в това студио със Сергей Станишев, е абсолютно случайно.

Сергей Станишев: Вие си мислите.

Р. Желева: Да, вие ни уверявате.

Водещ: Да, така е. Добре, г-жо Желева, днес посланикът в Турция Младенов подаде оставка. Посланикът в САЩ Петков не. Така скандалът стига докъде?

Р. Желева: Аз не бих го наричала скандал, защото тук става въпрос за един обществен интерес, свързан с организацията и провеждането на изборите зад граница на 5 юли, и вие знаете, че по този повод имаше наистина много писма от граждани до институциите, до отделни политически сили, от много организации на българи зад граница, че не могат да вземат участие в изборите, че се ограничава тяхното конституционно право. Така или иначе, във външно министерство ние назначихме проверка и на 20-ия ден от тази проверка имахме възможност да уведомим за резултатите от нея главния прокурор, а също така беше необходимо да свикаме дисциплинарен съвет. В резултат от работата на този дисциплинарен съвет се наложи министърът на външните работи да реагира с две наказания, които са съгласно Закона за дипломатическата служба. Правя една скоба и уточнявам, че Законът за дипломатическата служба позволява само два типа наказания - единият е предсрочно прекратяване на мандата и другото е понижаване в ранг за срок от 1 година.

Водещ: Вярно ли е обаче, че дисциплинарният съвет е предложил по-лекото наказание?

Р. Желева: За какво?

Водещ: За двамата посланици.

Р. Желева: Не е вярно. Вярно е, че дисциплинарният съвет предложи две различни наказания за двамата посланици. . .

Водещ: За двамата посланици.

Р. Желева: Да, но в крайна сметка решението за това как да бъдат наказани след изслушване и на двамата посланици взима министърът на външните работи. Дисциплинарният съвет излиза с предложение за наказание, преди да бъдат изслушани посланиците, преди те да дадат обяснение, така че ние сме спазили цялата процедура. Аз съм изслушала двамата посланици, взела съм техните обяснения по случая и респективно по дисциплинарното производство, и след това съм взела решение какво да предложа на МС.

Водещ: А това тайна ли е какви наказания е предложил дисциплинарният съвет?

Р. Желева: Ами, беше тайна, беше тайна, но днес разбрах от мои колеги във външно, че всъщност цялото дисциплинарно досие и в единия, и в другия случай е публикувано в интернет.

Водещ: А единият посланик е. . . кой от посланиците е предложил дисциплинарният съвет да бъде отзован или не може да кажете сега?

Р. Желева: Това са. . . аз съм получила съгласие от двамата колеги посланици да информирам президента на републиката относно детайли в дисциплинарното производство, но не бих искала сега да ги споделяме, тъй като единият от посланиците вече подаде своята оставка. Очакваме и с другия това да се случи.

Водещ: Добре, кажете ми чак толкова ли бяха тежки тези наказания, за да може. . . извинявайте, чак толкова ли бяха тежки тези провинения, за да се стигне до най-високото наказание - отзоваване?

Р. Желева: Аз пак уточнявам, че Законът за дипломатическата служба предвижда две наказания.

Водещ: Е, все пак едното е по-леко.

Р. Желева: Ами, с другото какво се случва толкова, че трябваше да направим от това наистина в някакъв смисъл не скандал, но такъв. . . да предизвикаме интерес, който за мен донякъде е неоправдан, тъй като в него, този интерес, се намесиха политически мотиви, а в крайна сметка тук става въпрос за нарушаване на професионализма. Да, нарушени са много, много нормативни актове и голяма част от законодателството. Давам пример веднага: Законът за дипломатическата служба, етичният кодекс на служителите на Министерството на външните работи, етичният кодекс на служителите в държавната администрация, Законът за избор на народни представители и разпоредбите на Централната избирателна комисия. Значи, дотук станаха 5 документа.

Водещ: Защо не съгласувахте всичко това с президента по-рано?

Р. Желева: Кой казва, че не сме го съгласували?

Водещ: Защо не го съгласувахте по-рано?

Р. Желева: Какво значи по-рано?

Водещ: Не в 17.30 предишната вечер.

Р. Желева: А вие знаете ли в колко вчера ни изпратиха писмото на президентската администрация?

Водещ: В колко?

Р. Желева: В 17.50 и в 23.10 ние предоставихме на президентската администрация цялата искана от тях документация. Така работи новата българска администрация. Тя не спи.

Водещ: Добре, а защо все пак не се чухте с един телефон малко по-рано с президента и не. . .

Р. Желева: А вие откъде знаете, че не сме се чули?

Водещ: Ами, чухте ли се?

Р. Желева: Ами, чухме се с главния секретар на президентството.

Водещ: С г-н Колев.

Р. Желева: С г-н Стоянов, Красимир Стоянов.

Водещ: А уточнихте ли тези неща достатъчно предварително, за да може президентът да каже "да" или "не"?

Р. Желева: Ако бяхме ги достатъчно предварително уточнили, вие какво разбирате под това? Колко предварително да ги бяхме уточнили.

Водещ: Поне седмица по-рано.

Р. Желева: Колко според вас предварително уточняване предвижда законът? И в крайна сметка ние в каква държава живеем - в държава на уточненията или в правова държава, държава на върховенството на закона? Питам ви аз.

Водещ: Добре, по принцип аз питам в това студио, но все пак ви отговарям, че понякога някои неща с един разговор по телефона могат да бъдат изгладени доста по-рано и без конфликти.

Р. Желева: В кои случаи, г-н Василев?

Водещ: Аз знам вие какво намеквате - че законът не го предвижда. Но освен закон има все пак един президент, който отговаря за тези работи.

Р. Желева: Именно. И затова от самото начало, в момента, в който президентът каза, че има нужда от допълнителна информация, аз веднага изразих готовност да му предоставя такава съобразно действащото в страната законодателство. Но нека моля ви да не тълкуваме ние закона, защото трябва да го спазваме. И аз днес казах от трибуната на Народното събрание, от най-високата българска трибуна, най-високата политическа трибуна в страната, че наистина няма достатъчно или недостатъчно спазен закон - има спазен или неспазен закон.

Водещ: Няма бременна и полубременна.

Р. Желева: Да, и малко бременна жена.

Водещ: Обаче вие също така казахте днес, че си говорите с президента.

Р. Желева: Разбира се, вчера си говорихме на няколко пъти.

Водещ: Ама, защо вчера, защо по-рано не започнахте да си говорите?

Р. Желева: Ама, и по-рано сме си говорили. Аз например, когато ставаше въпрос за политическите назначения в 12 без 5, които предишното правителство, използвам случая, че г-н Станишев е тук, да му кажа, беше взело, бях. . . през лятото отидох до Евксиноград, където българският президент беше в своя отпуск, и споделих с него вижданията на кабинета.

Водещ: Там, на плажа ли?

Р. Желева: Не, не точно на плажа. Отидох в 17 часа, около 17 часа, така че. . .

Водещ: Струваше ли си да стане такъв огромен скандал?

Р. Желева: Не, не си струваше, но струва ми се, че тези, които го използваха за политически цели, сгрешиха и в крайна сметка това е по-важното - да си направим поуки. А иначе и организацията, и провеждането на изборите зад граница наистина е важен обществен въпрос. Ненапразно не само във външно министерство извършихме проверка, за която бяхме задължени да направим, тъй като мисиите зад граница са средството, инструментът, чрез който се осъществява на практика изборната процедура, но също така нека да припомня на вас и на зрителите, че всъщност в момента имаме дело в Конституционния съд по същия проблем, имаме анкетна комисия в парламента по темата за организацията и провеждането на изборите зад граница, а също така имаме и две досъдебни производства в прокуратурата. Така че общественият интерес в случая е много голям. Аз пак повтарям, цялата дискусия има за мен смисъл и значение единствено и само ако законодателят в България, българското Народно събрание, парламентарно представените партии проведат дискусия за това как трябва да изглежда изборният закон.

Водещ: Добре, Какво ще си помислят за нас сега, за нашата дипломация, в Турция и в Съединените щати?

Р. Желева: Ами, нищо няма да си помислят. Ще си помислят това, което всъщност ние произвеждаме като сигнали - това, че се опитваме наистина да регламентираме провеждането на изборите в чужбина. Така че аз мога да ви дам примери как това се прави в други държави. Не напразно в държави като Франция и в Германия е трудно да организирате избори, защото там държавите са преценили, че чуждите администрации не могат да се справят с това.

Водещ: Защо се усмихвате, г-н Станишев? Моля кратка реплика, ако може.

С. Станишев: Е, няма как да е кратка.

Водещ: Добре, кажете защо се усмихнахте?

С. Станишев: Усмихнах се, защото сме свидетели на нещо доста безпрецедентно като поведение от страна на правителството, защото има ясно решение на Конституционния съд от 2002 г., което постановява, че, за да се назначи или смени един посланик, е необходимо съгласието на президента и това е задължителна част от процедурата, то не е формално подписване. И правителството просто не си е свършило работата. Да оставим настрана начина, по който всичко това се разиграва и придоби политически аспекти заради поведението на правителството, защото обърнете внимание как се развиват нещата.

Водещ: В смисъл то ли започна да говори за това, правителството ли започна да говори за това?

С. Станишев: Първо, президентът отправи една критика към правителството. Какво последва на следващия ден? Двамата политически съюзници, най-верни съюзници на правителството - ДСБ и "Атака", поискаха импийчмънт на президента, което е скандално според мен. Същия ден министър Дянков обяви, че президентството трябва да има бюджет 1 милиона лева по-малко за следващата година. Много подходящо във времето се досети за това нещо и последва и другото. . .

Водещ: Добре, нека да ви отговори, да завършим. . .

Р. Желева: Да.

Водещ:. . . разговора с нея, защото аз имам още въпроси.

Р. Желева: Да, първо, твърдя най-отговорно, че няма такова решение на КС по отношение на изискването, когато се прекратява предсрочно мандатът на посланик зад граница, български, да се изисква такова съгласуване и наистина нека да го изясним веднъж завинаги. Процедурата беше спазена. Това, на което се позовава и президентската администрация, г-н Станишев, е устройственият правилник на МС, в който ясно е казано, че има съгласувателна процедура, която се отнася както за министрите, така и за президентската администрация. В случая обаче за министрите има определен срок, докато за държавния глава няма такъв срок. Моля обаче в случая да се има предвид, че решението на МС е внесено от министър-председателя по друг член, така че не изисква съгласувателна процедура. Аз действително моля много да бъдем внимателни, когато казваме дали е спазен, или не е спазен законът. Уверявам ви, уверявам ви, че в случая е спазена точно буквата на закона, а в случая с двамата посланици нещата отидоха толкова далеч, защото всъщност се случи използване на случая, използване, пак казвам, на случая в политически план. . .

С. Станишев: От кого?

Р. Желева: . . . в резултат от което единият от посланиците си позволи нещо недопустимо - започна да дава интервюта. Вие знаете, че това е извънредно недопустимо. . .

С. Станишев: След като го освободихте, извинявайте.

Р. Желева: Не, той не е освободен. . .

Водещ: Той не е освободен.

Р. Желева: Така че моля ви, нека да не спекулираме.

С. Станишев: След като е ясно какво е решението. Един посланик не може да работи в която и да е страна, след като правителството е заявило пред държавата партньор, че не желае този посланик да го представлява.

Р. Желева: Да, това е достатъчно основание междувпрочем, това, че правителството няма доверие в съответния посланик, да.

Водещ: Той и затова посланик Младенов си подаде оставката.

Р. Желева: Разбира се, и е достойно. Аз използвам случая да кажа, че оценявам това много високо. Това е неистина достойно поведение.

Водещ: Да завършим с това, точно на вас в седмицата, когато ви номинират за еврокомисар и отчитате 100 дни, трябваше ли ви този скандал, на вас лично?

Р. Желева: На мен никак не ми трябва, г-н Василев, този скандал. Очевидно обаче, когато един министър, в случая министърът на външните работи, се опитва наистина да мотивира служителите на Министерството на външните работи чрез принципа на професионализма, защото аз мисля, че това е и достижението на първите 100 дни на моя екип и лично на мен - това, че утвърдих професионализма в работата на дипломатическата служба, смятам, че това не се харесва на всеки и, за съжаление, за съжаление човек по някакъв начин си спечелва и врагове. Но аз ще продължа да работя за утвърждаване на професионализма в дипломатическата служба, защото смятам, че това, първо, разширява перспективата на хората, които работят в министерството, и, второ, утвърждава наистина ефективна дипломатическа служба за България.

http://infocenter.bnt.bg/

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Жълт код: Черноморието ни остава в плен на дъжда
Жълт код: Черноморието ни остава в плен на дъжда
07:55, 31.08.2024
Чете се за: 02:00 мин.
Юлиян Попов: Трябва да защитим нашата сигурна и просперираща Европа
Юлиян Попов: Трябва да защитим нашата сигурна и просперираща Европа
23:57, 30.08.2024
Чете се за: 01:50 мин.
Бдение в памет на момчето, което почина след фатален инцидент с тротинетка в Плевен
Бдение в памет на момчето, което почина след фатален инцидент с тротинетка в Плевен
22:17, 30.08.2024
Чете се за: 03:22 мин.
Посланикът на Китай беше посрещнат с родопски гайди на фестивала на киселото мляко
Посланикът на Китай беше посрещнат с родопски гайди на фестивала на киселото мляко
21:48, 30.08.2024
Чете се за: 01:27 мин.
"Алкохолът е лош шофьор": 525 пияни зад волана в Пловдивско за 8 месеца
"Алкохолът е лош шофьор": 525 пияни зад волана в Пловдивско за 8 месеца
21:02, 30.08.2024
Чете се за: 01:07 мин.
Проливни валежи и утре в Бургас, придружени с много силен вятър
Проливни валежи и утре в Бургас, придружени с много силен вятър
20:56, 30.08.2024
Чете се за: 01:00 мин.
Възможно ли е и в България да забранят телефоните в училищата?
Възможно ли е и в България да забранят телефоните в училищата?
20:35, 30.08.2024 (обновена)
Чете се за: 04:27 мин.
Ще има ли рокади в МВР?
Ще има ли рокади в МВР?
20:10, 30.08.2024
Чете се за: 03:12 мин.
Ахмед Доган вече с охрана от НСО
Ахмед Доган вече с охрана от НСО
19:51, 30.08.2024
Чете се за: 01:00 мин.
Обратно броене: В очакване на концерта на Ед Шийрън - беднякът милиардер
Обратно броене: В очакване на концерта на Ед Шийрън - беднякът милиардер
19:40, 30.08.2024
Чете се за: 03:37 мин.
От септември е-рецепти за лекарства, заплащани от НЗОК, ще се изпълняват частично
От септември е-рецепти за лекарства, заплащани от НЗОК, ще се изпълняват частично
19:14, 30.08.2024
Чете се за: 01:47 мин.
По нашенски: С материали от незаконна кариера ремонтират общински път
По нашенски: С материали от незаконна кариера ремонтират общински път
18:50, 30.08.2024
Чете се за: 03:27 мин.
Топ 24
Най-четени
Сергей Станишев: Държавата се управлява само чрез измислени скандали
Сергей Станишев: Държавата се управлява само чрез измислени скандали
България и Хърватия преди хърватското членство в ЕС
България и Хърватия преди хърватското членство в ЕС