НОВИНИ

192 държави отбелязаха световния ден на йога

Древноиндийско учение обедини вчера света. 192 държави отбелязаха за втора година световния ден на йога. На санксрит йога означава "единение" - на човека, като дух и тяло с природата. У нас този ден завладя зала 3 на НДК в София и още 20 български града. Индийският посланик у нас Раджеш Кумар Сачдева награди дългогодишния учител по йога Ани Павлова, журналистът йога Атанас Атанасов и нашата Даниела Кънева. Всичко започна със зрелищен спектакъл на индийски класически танц.

bnt avatar logo
от Даниела Кънева
10:40, 22.06.2016
Чете се за: 00:56 мин.
По света

На 11 декемри 2014 г. Общото събрание на ООН единодушно обявяви 21 юни за Световен ден на йога. Индуисти, христиояни, мюсюлмани, будисти, джайнисти, шинтуисти, бахаи.... - всеки вярва в своя Бог, но усвоявят и познанието на Йога. В САЩ, например казват че, 80% от хората са се докосмали до източното учение.

Атанас Атансов, журналист, йога:
Моят учител - Свами Дев Мурти казваше: не сменяйте собствената си религия и я практикувайте, но бъдете толерантни към другите религии и взимайте доброто от тях. И ето, тази широта, тази толерантност е толкова популярна в света.

Делничен ден е, но към зала 3 на НДК не спира потокът от хора - майки с колички, деца, възрастни. В голямата зала детски наши школи участват в демонстрации. А в две съседни зали вървят лекции на наши и индийски специалисти за философията на йога като учение и аюрведа - древноиндийска медицина, която в момента залива света. В това число и България.

Йога-денят се превръща в празник на индийската култура. Щандове с книги за Индия, картини на наши художници от пленер в Хималаите, традиционна кухня и филми канят на пътешествие в една от най-древните и най-бързо развиващите се днес страни в света.

Д-р Антоанета Заркова, хематолог, аюрведа-лекар, йога:
Българинът има изключителен афинитет към йога!

Доброто е, че йога-бумът у нас продължава. И като че ли всеки вече не възприема йога само като лек за тялото и душата, а като вроден стремеж към себепознание и приобщаване към големия свят. Казват, че още прабългарите са били свързани с житейската философи на Древна Индия. В онези стари време бащата на Капила - основателят древната философия Санкхя се казвал Кардам.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Международен месец на фотографията в Благоевград
Международен месец на фотографията в Благоевград
Ще получат ли учителите увеличение на заплатите?
Ще получат ли учителите увеличение на заплатите?