НОВИНИ

27 са вече задържаните за атентата на летище Ататюрк

Още трима души са арестувани днес в Турция по подозрения за участие в подготовката на атентата на летище Ататюрк, в който загинаха 45 души. С новите арести задържаните за терористичния акт стават общо 27. Гражданството им не е известно. Тринайсет заподозрени, включително трима чужденци, днес са били изправени пред съд в Истанбул.

bnt avatar logo
от БНТ
17:23, 03.07.2016
Чете се за: 00:27 мин.
По света

И още за чеченския терорист Ахмед Чатаев, предполагаемият организатор на атентата на истанбулското летище. Чатаев е бил агент на грузинските спецслужби. Това е заявил в предаване на грузинската телевизия „Рустави-2" председателят на Комисията по отбрана и сигурност в местния парламент Ираклий Сесиашвили. Според него грузинските спецслужби са вербували Чатаев след екстрадирането му от Украйна през 2010 г. и са го използвали за преговори с терористите в Панкиското дефиле в Грузия.

Чатаев обаче излязъл от контрол, заради което грузинските власти изфабрикували срещу него дело за незаконно притежание на оръжие. В резултат той се оказал в грузински затвор. С идването на власт на ново правителство през 2012 г. Чатаев е освободен. След това той заминава за Сирия. В началото на 2016 г. антитерористичният комитет на Русия обявява Чатаев за главен „износител" на терористи в Европа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отлив на туристи за Турция
Отлив на туристи за Турция
125 жертви на атентат в Багдад. Ислямска държава пое отговорност
125 жертви на атентат в Багдад. "Ислямска държава" пое отговорност