НОВИНИ

61% от европейските граждани се страхуват от кибератаки на евроизборите

61% от европейските граждани се страхуват от кибератаки във връзка с евроизборите. Как Европа и България се готвят да отговорят на все по-нарастващите заплахи за киберсигурността, как ще се борят с евентуални хакерски атаки по време на изборите - еврокомисарят Мария Габриел събра експерти на конференция.

Милена Кирова
от Милена Кирова
16:28, 11.03.2019
Чете се за: 01:09 мин.
По света

Обратното броене до началото на евровота вече започна. Според председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов е важно да се ограничи възможността за въздействие на трети страни върху изборния процес чрез кибератаки и да се защити гласа на хората.

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: Трябва да не допуснем да бъдат пробити системите за сигурност, които имат пряк ангажимент, както централните избирателни комисии, така също министерствата, които имат пряко отношение, към провеждането и гарантирането на изборния процес.

Обединена Европа вече предприема изпреварващи действия.

Мария Габриел - еврокомисар по Цифрова икономика и цифрово общество: През април месец ще бъде направено такова симулационно упражнение, заедно с групата за координация по отношение на киберсигурността, за да можем да видим месец преди изборите къде се намираме, как успяваме в реално време да обменяме информация и подготвени ли сме достатъчно добре и за такъв тип атаки. До края на този месец ще имаме и един нов инструмент - система за ранно предупреждение.

Цветан Цветанов обяви, че вече се подготвя листата с кандидатите за евродепутати. Когато тя бъде окончателно готова, тогава ще стане ясно дали Мария Габриел ще оглави листата на ГЕРБ.

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: Мария Габриел е получила най-много номинации в структурите на политическа партия ГЕРБ - говорим за над 10 000 номинации, които са от 232 общини. Аз съм убеден, че Мария Габриел има изключително голям потенциал.

На конференцията днес стана ясно още, че 8 % от европейските компании все още не знаят дали са били обект на кибератаки за последната година. И само 44% от европейските граждани имат основни цифрови умения. А киберпрестъпността нанася все по-големи вреди.

Явор Колев - началник на отдел "Компютърни престъпления" към ГДБОП: Преди 4-5 години щетите, които организираната киберпрестъпност беше 1000 милиарда долара, сега е 1600 милиарда долара.

40 000 души работят в ай ти сектора само в София, обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова. Информационна сигурност е въведена като предмет, макар за сега само в едно училище.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дейли Телеграф: Брюксел обмисля глоби за Лондон заради забавянето на Брекзит
"Дейли Телеграф": Брюксел обмисля глоби за Лондон заради забавянето на Брекзит
Цвета Караянчева откри пътуваща фотоизложба за Търновската конституция
Цвета Караянчева откри пътуваща фотоизложба за Търновската конституция