НОВИНИ

Протестите на гръцките фермери в Атина продължават

Втори ден продължават протестите на гръцките фермери в Атина срещу по-високите осигуровки и пенсионната реформа. Хиляди се събраха в гръцката столица вчера, и си направиха палатков лагер пред парламента. Сутринта те получиха подкрепа от шествие на комунистическия синдикат.

bnt avatar logo
от Катя Пеева - кор. на БНР
17:00, 13.02.2016
Чете се за: 00:37 мин.
По света

Проливният дъжд прекрати протестите. Напрежение няма. Част от фермерите остават на палатковия лагер пред парламента, други се връщат на блокадите. Подкрепата, която оказаха синдикатите, показва, че напрежението не е само сред фермерите. Правителството трябва да направи не една, а няколко крачки назад. На компромис са решени и протестиращите. Блокадите по пътищата и границите и мощните протести пред парламента показаха, че аграрният сектор в Гърция има глас и успява да защитава правата си. Тракторите не се оттеглят, защото земеделците не вярват на обещания.

Ето какво каза един от протестиращите пред парламента:

- Стига обедняване. Искаме отмяна на на плана за пенсиите и осигуровките. Тази реформа засяга не само безработните и фермерите, а всички социални слоеве.

Днес имаше депутати, които обвиняваха фермерите,други мълчаливо наблюдаваха протестите, знаейки, че именно на тези хора се крепи гръцката икономика,а и депутатските им кресла. Премиерът Ципрас предложи диалог в понеделник и дори обеща основни промени в проектозакона, които ще защитят интересите на фермерите. А до тогава - трактори и затворени пътища.

Вижте и прякото включване на Катя Пеева - кореспондент на БНР в Гърция!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жилищен блок в Пловдив намали такса сградна инсталация с 83%
Жилищен блок в Пловдив намали такса сградна инсталация с 83%
Ако не свети, не е паметник!
Ако не свети, не е паметник!