НОВИНИ

Хилари Клинтън и Доналд Тръмп печелят първичните избори в Ню Йорк

Хилари Клинтън и Доналд Тръмп печелят първичните избори в Ню Йорк според предварителни резултати от вътрешнопартийните гласувания в щата. Макар и постигнати с убедителна преднина, победите и на двамата идват в светлината на редица обвинения в нередности в изборния процес.

bnt avatar logo
от Георги Петров
06:17, 20.04.2016
Чете се за: 00:46 мин.
По света
Висш общински служител в Ню Йорк разпореди да бъде извършена проверка на градската изборна администрация заради многобройни съобщения за нередности и проблеми в изборните секции при гласуването на първичните избори в щата. В офиса му са получени сигнали за изборни секции, които не са отворили навреме и избирателите не са били информирани дали изобщо ще бъдат отворени. В съобщенията се съобщава, че служители в изборната администрация не са знаели как да работят с машините за гласуване, давали противоречива информация на избирателите и погрешно ги насочвали към други секции.

Регистрирани са и многобройни случаи на премахване на избиратели с право на глас от изборните списъци и грешки при тяхната регистрация. От щаба на Бърни Сандърс по-рано разкритикуваха системата в Ню Йорк, която изисква от гласоподавателите да регистрират партийната си принадлежност шест месеца в аванс.

БЪРНИ САНДЪРС, СЕНАТОР НА ЩАТА ВЪРМОНТ: "Днес три милиона души в щата Ню Йорк, които са независими, нямат право да гласуват в демократическите и републиканските първични избори. Това е грешно!"

Предварителните резултати сочат, че Сандърс губи с разлика от около 20 процента от Хилари Клинтън, която бе гласоподавателите в щата Ню Йорк два пъти избираха за сенатор. От страна на републиканците преднината на Доналд Тръмп е дори още по-впечатляваща и стига до 45 процента пред най-близкия му конкурент Тед Круз. Ню Йорк е четвъртият най-населен щат в САЩ и осигурява на победителите значителен брой делегати на партийните конгреси.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Осма поредна нощ на протести в Македония
​Осма поредна нощ на протести в Македония
Шествие на фенове на ЦСКА блокира района на Орлов мост
Шествие на фенове на ЦСКА блокира района на "Орлов мост"