НОВИНИ

Гръцкият парламент одобри пенсионната реформа

Гръцкият парламент официално одобри пенсионната и данъчна реформа в страната. Пакетът, необходим за получаване на нови помощи от международните кредитори на Гърция, мина със 153 гласа "за" при 143 "против". Гласуването на реформата бе съпътстван от множество протести в цялата страна и размирици пред сградата на парламента.

Георги Петров
от Георги Петров
06:15, 09.05.2016
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Новата серия реформи бе подкрепена от всички 153 депутати от управляващата коалиция, която включва крайно лявата партия "СИРИЗА" и суверенистката формация "Независими гърци". Опозиционните партии без изключение гласуваха против. Реформата включва намаляване на най-високите пенсии, сливане на множеството осигурителни фондове и увеличаване на осигурителните вноски, както и на данъци, най-вече за хората със средни и високи доходи.

Алексис Ципрас, министър-председател на Гърция: Решени сме на всяка цена да изправим Гърция на крака отново, да спрем язвата на корупцията, която се ширеше през всички тези години и водеше страната към банкрут. И ще успеем.

Гласуването се състоя на фона на обща стачка, която парализира страната по призива на синдикатите в знак на протест срещу реформата.

Панайотис Сиакас, фермер: "Те трябва да помислят добре относно мерките, които взимат, защото са като гилотина за хората. Те трябва първо да помислят за това как ние, нашите семейства и нашите деца ще оцелеем, и тогава да гласуват."

Около 20 хиляди души участваха в мирен протест пред парламента снощи. Много от тях се разпръснаха, когато стотици по-радикално настроени демонстранти предизвикаха размирици и сблъсъци с полицията. Те започнаха да замерят служителите на реда с бомбички, камъни и столове. Полицаите отговориха с гранати със сълзотворен газ.

Пакетът мерки бе одобрен от гръцкия парламент преди извънредното заседание на Еврогрупата в Брюксел днес, на което ще се обсъди помощта за Гърция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възстановиха параклиса Свети Георги в родопското село Дряново
Възстановиха параклиса "Свети Георги" в родопското село Дряново
Частичното бедствено положение в общините Хайредин и Мизия остава в сила
Частичното бедствено положение в общините Хайредин и Мизия остава в сила