НОВИНИ

Белият дом още не е получил документите за екстрадиция на Гюлен

Белият дом все още не е получил официалното искане за екстрадиция на проповедника Гюлен от Турция, каза говорителят Дом Джош Ърнест . Анкара смята, че той е организатор на опита за преврат в страната.Реакциите в Съединените щати за събитията в Турция продължават да следят специалните ни претенции там Ирина Цонева и Илия Иванов. В централата на ООН в Ню Йорк се провежда световен форум на най-високо ниво, посветен на опазването на човешките права и мира, и на борбата срещу екстремизма.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:10, 19.07.2016
Чете се за: 01:22 мин.
По света

И днес медии и анализатори в Ню Йорк продължават коментарите си за ситуацията в Турция през призмата на отношенията със Съединени щати.

Турският президент Реджеп Ердоган пък избра американският телевизионен канал Си Ен Ен, за да сподели в пространно интервю интересни подбор общности от нощта на неуспелия преврат. Разказа, че се е разминал за минути със смъртта и че войници, подкрепящи преврата, са убили двама души от охраната му при нападението срещу курорта Мармарис през нощта в петък срещу събота. Държавният глава вярва, че ако е бил останал още 10-15 минути в хотела, е щял да бъда убит или пленен.

И в това интервю Ердоган отново настоя Съединените щати да екстрадират в Турция ислямския духовник Фетхуллах Гюлен, който живее тук от 1999 година защото е уверен, че именно той стои в основата на организирания метеж.

Ердоган заяви, че между Анкара и Вашингтон има "споразумение за взаимна екстрадиция на престъпници" и че "трябва да има реципрочност".

Каза също, че турското правителство вече е изпратило официални документи до Вашингтон, с които се иска екстрадирането.

Реакцията на Белия дом не закъсня и Говорителят Дом Джош Ърнест заяви, че все още официално искане за екстрадирането на Гюлен не е получено.

Когато това стане, посочи той, ще бъде направена необходимата преценка отбелязвайки, че подобни въпроси по принцип не се дискутират пред обществеността.

Ърнест подчерта, че между двете страни от 30 години насам е в сила договор за предаване на престъпниците и че ако получат от Турция искане за предаването на Гюлен, ще направят преценка на искането в рамките на това споразумение.

Ърнест каза още, че най-напред трябва да се установи дали престъплението обхваща това споразумение и след това Държавния департамент и министерството на правосъдието ще преценят дали дадените доказателства са достатъчни за покриването на изискванията, посочени в договора.

В американските медиите се появи и информация, че Американски представители ще се срещнат тази седмица с високопоставени турски дипломати, за да обсъдят екстрадирането.

Самият Фетхулах Гюлен отново заяви снощи готовността си да се върне в родината, ако това се наложи и увери, че не се притеснява за съдбата си.

Междувременно пожелали анонимност дипломатически източници посочили, че се очаква турският външен министър Мевлют Чавушоглу да разговаря на четири очи с американския държавен секретар Джон Кери на насрочената за 20 и 21 юли международна среща за борба с "Ислямска държава" във Вашингтон.

В момента не се разкриват повече подробности. Анализатори очакват Белият дом да използва форума, за да убеди Мевлют Чавушоглу за смекчаване на репресиите срещу метежниците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От нашите пратеници: Очаква се проправителствените протести да блокират Анкара
От нашите пратеници: Очаква се проправителствените протести да блокират Анкара
Заловиха 33 кг хероин в Хасково
Заловиха 33 кг хероин в Хасково