НОВИНИ

Швеция връща задължителната военна служба

Усложнената външно-политическа ситуация принуди Швеция да върне задължителната военна служба. Според правителството това решение се налага, защото професионалната войска в страната не би могла да отговори адекватно на влошаващата се сигурност в района.

bnt avatar logo
от Калина Текелиева
08:07, 05.03.2017
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Задължителната военна служба в Швеция е въведена в началото на 20-ти век за всички годни мъже в страната. През 1995г. се включват също и жените и така шведската армия наброява 37,000 души. През 2010 г. обаче правителството решава да отмени принудителната служба и се сформира професионална войска, която наброява само 1,700 души. Днес драстично намалелият военен състав буди тревога.

Петер Хултквист, министър на отбраната
"Нужно е да комбинираме доброволната система със задължителна служба, ако искаме да имаме пълна и добре обучена армия."

Хултквист изтъква, че външно-политическото положение се е променило в последните години и Швеция е длъжна да реагира, като подсили професионалната си армия. Наборната процедура ще включва няколко етапа. Около 100,000 годни за служба мъже и жени ще попълнят онлайн тест. От тях 13,000 ще бъдат свикани и подложени на редица физически и психологически тестове.

Петер Хултквист, министър на отбраната
"Мотивацията, интересът и желанието ще са ключови критерии при избора на войници"

Накрая комисията ще подбере около 4,000 души, които ще постъпят в армията на 1 януари 2018 г. Същата процедура ще важи и за 2019г., а какво ще последва, все още не е решено, казва министърът на отбраната.

Решението на парламента предизвика различни реакции. Някои изразяват мнение, че задължителната военна служба изобщо не е трябвало да бъде премахвана, защото отбраната на Швеция е отговорност на всички. Други смятат, че принудителната служба не трябва да включва жени. Трети пък виждат в нея възможност за изграждане на силни характери.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По-малко от 400 психолози работят в българските училища
По-малко от 400 психолози работят в българските училища
Сблъсъци между противници и симпатизанти на Тръмп
Сблъсъци между противници и симпатизанти на Тръмп