НОВИНИ

7800 цивилни напуснаха контролираните от опозицията райони на Алепо

Близо 7800 цивилни са напуснали контролираните от опозицията райони на Алепо за последното денонощие, съобщиха от руския център за примирие на враждуващите страни в Сирия.

bnt avatar logo
от БГНЕС
09:40, 13.12.2016
Чете се за: 00:43 мин.
По света
7800 цивилни напуснаха контролираните опозицията райони алепо

„В течение на денонощие от останалите под контрола на бойците райони на Алепо... са изведени 7796 мирни жители, в това число 3946 деца. Други 375 бойци са оставили оръжието си и са отишли в западните части на града“, се казва в съобщение на центъра.

Вчера беше съобщено, че почти цялата територия на Алепо е под контрола на сирийската армия. Все още обаче остават отделни райони, контролирани от бунтовници. По думите на Дамаск операцията по връщането на контрола върху града е в своята финална фаза. Към момента силите на президента Башар Асад държат над 90% от някогашния опозиционен бастион, съобщават източници от армията и от неправителствени организации.

Сирийският център за човешки права каза по-рано, че квартал Шейх Саид също е в ръцете на правителството. За изминалия ден опозицията се е изтеглила от общо шест квартала. Най-големите квартали, които остават в ръцете на опозицията са Сукари и Машхад в югоизточните части на града.

Падането на Алепо ще е най-голямата загуба на бунтовниците от началото на конфликта през 2011 г. По този начин правителството ще си върне контрола върху петте основни града в страната.

Кореспондент на агенция „Франс прес“ съобщава, че на много места в града се чуват изстрели на празнуващи. Могат да бъдат видени и хора, които развяват сирийски знамена и портрети на Асад.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сръбският премиер напусна Брюксел след срещата си с Федерика Могерини
Сръбският премиер напусна Брюксел след срещата си с Федерика Могерини
Уволнения заради организирането на тържество в деня на национален траур
Уволнения заради организирането на тържество в деня на национален траур