НОВИНИ

От нашите пратеници: Полиция е отцепила района пред парламента в Скопие

Македония е спокойна, след драматичната нощ, която преживя. Над 100 души са пострадали при сблъсъците в македонския парламент. Трима от ранените са депутати, 22-ма полицаи, останалите са протестиращи. Сред пострадалите депутати е и Зоран Заев - лидер на Социалдемократическия съюз.

Александър Марков
от Александър Марков
11:39, 28.04.2017
Чете се за: 00:43 мин.
По света

В специално обръщение към нацията, македонският президент Георге Иванов призова за разумно и отговорно поведение. Днес той ще се срещне с политическите лидери, за да обсъдят ситуацията в Македония.

До ескалацията на политическата криза се стигна, след като депутати от Социалдемократическия съюз и народните представители от албанските партии избраха Талат Джафери за председател на парламента. Той е етнически албанец от Демократическия съюз за интеграция на Али Ахмети. След като положи клетва Джафери се обърна на албански език към депутатите. Членовете на ВМРO-ДПМНЕ изпяха македонския химн, а етническите албанци започнаха да пеят албанския химн. Последва реакцията на демонстрантите пред парламента. Те нахлуха в сградата, за известно време някои от депутатите бяха заключени в една от залите. Няколко часа по-късно полицията успя да изтласка протестиращите и да овладее напрежението по улиците.

;

8 автобуса с тежко въоръжени полицаи отцепиха целия площад, за да предотвратят демонстрации. Това предаде спец. пратеника на БНТ Александър Марков. Ситуацията към момента е спокойна, но по-късно са възможни нови демонстрации, допълни той. Около обяд двама демонстранти в подкрепа на Зоран Заев са направили опит да преминат полицейския кордон, но не успешно.

Очаква се Георге Иванов да събере в президентската си канцелария лидерите на парламентарните партии, за да намерят решение на създалата се ситуация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Политически реакции у нас за ситуацията в Македония
Политически реакции у нас за ситуацията в Македония
Мъж оцеля след 47 дни в Хималаите
Мъж оцеля след 47 дни в Хималаите