120 млн. евро от парите за укрепване на българо-турската граница вече са усвоени

80% от 160-те милиона евро, които Европейската комисия отпусна на България за укрепване на българо-турската граница, вече са усвоени, съобщи министърът на вътрешните работи Валентин Радев. Той и председателят на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов представиха резултатите от Българското европреседателство в сферата на сигурността.

Александър Марков
от Александър Марков
17:24, 17.07.2018
Чете се за: 01:41 мин.
У нас

Близо 120 милиона евро от отпуснатите 160 от Европейската комисия са усвоени за подобряване на оградата по българо-турската граница, обяви вътрешният министър Валентин Радев.

Валентин Радев, министър на вътрешните работи: Ние се справяме много добре с охраната на може би най-чувствителната сухопътна граница на Европа, каквато е границата между България и Турция. Тук две мнения няма. Отчитайки постигнатото от България в сферата на сигурността, вътрешният министър и експерти по отбелязаха и нулевия миграционен натиск през нашата страна.

Председателство, което гради мостове между страните-членки по теми като миграцията, борбата с трафика на хора и охраната на външните граници на ЕС. Така пък експерти определиха Българското европредседателство.

Именно охраната на външните граници и приетите три от четири предложения за реформа на Дъблинския регламент са само част от успехите на България, признаха и австрийските гости.

Д-р Михаил Шпинделегер, председател на Международния център за развитие на миграционната политика, Виена: Не е никак малко постижение препотвърждаването на Споразумението ЕС - Турция, подкрепата за Доверителния фонд за Африка с бюджет от 1,3 млрд. евро, концепцията за изнесени миграционни центрове, които бързо да обработват молбите за убежище извън ЕС. Това са все инициативи, подкрепени от Българското председателство.

Цветан Цветанов, председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, НС: За мен е много ключово това, което казвате, свързано със Споразумението с Турция и с политиките, които трябва да реализира ЕС в Африка, защото това са реални стъпки, които действително биха могли да ограничат този поток от бежанци, който влиза в ЕС.
;

Министърът за европредседателството Лиляна Павлова благодари на 30-те хиляди полицаи, които охраняваха събитията в София.

Лиляна Павлова, министър за Българското председателство на Съвета на ЕС: Това, което направихте, беше изключително. Осигурихте сигурността и спокойствието на нашите гости без нито един инцидент.

Валентин Радев, министър на вътрешните работи: Никой не разбра и не усети, че ние охраняваме и по такъв начин това, което се случваше на наша територия.

Успех на България са и приетите правила за парламентарен контрол над Европол и обменът на информация между спецслужбите срещу влизащите обратно в Европа бойци на "Ислямска държава".

Цветан Цветанов, председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, НС: В рамките на тези шест месеца българските институции имаха възможност да се представят по един действително достоен начин, да се дискутират досиета, които са изключително важни и чувствителни за цяла Европа и аз съм убеден, че с мерките, които се предприеха и с проектобюджета за 2021-2017 г. неслучайно се предвиждат и повече средства, които ще бъдат отделени по тема миграция и вътрешен ред и сигурност.

Валентин Радев, министър на вътрешните работи: Най-важното нещо, това е първият приоритет, където 100% постигнахме успех, според нас. Това е сигурността на европейските граждани.

Д-р Михаил Шпинделегер, председател на Международния център за развитие на миграционната политика, Виена: България наистина проведе отлично председателство и придвижи напред всички проблеми, важни за Европа. Искам да ви поздравя, защото това не беше лесна задача.
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Съюзът на ветеринарните лекари подкрепи мерките на БАБХ за справяне с чумата
Съюзът на ветеринарните лекари подкрепи мерките на БАБХ за справяне с чумата
450 от язовирите у нас се нуждаят от спешен ремонт
450 от язовирите у нас се нуждаят от спешен ремонт