НОВИНИ

9 години затвор за унищожаването на културно наследство в Мали

Международният наказателен съд в Хага осъди на девет години затвор ислямист за унищожаване на културно наследство. Това е първата подобна присъда. Осъденият Ахмад Ал Махди ще лежи в затвора заради разрушаването на древни гробници в град Тимбукту, в Мали.

bnt avatar logo
от БНТ
16:29, 27.09.2016
Чете се за: 00:35 мин.
По света

Историческият процес срещу ислямист от Мали завърши с деветгодишна присъда. Съдът в Хага реши, че обвиняемият Ахмад ал Махди е отговорен за разрушаването на религиозни паметници, обекти на ЮНЕСКО в африканската страна. Деянието се счита за военно престъпление.

Раул Пангаланган, съдия в международния наказателен съд
"Господин Ал Махди, престъплението в което сте обвинен е особено сериозно.Съдът приема пет смекчаващи обстоятелства - вашето признаване на вината ви, сътрудничеството ви с прокуратурата,съчувствието към жертвите, първоначалното ви нежелание да извършите престъплението и доброто ви поведение в ареста.Съдът единодушно ви осъжда на девет години затвор".

Ал Махди е бивш учител. Очакваше се той да бъде осъден до 11 години. Малийският туарег е организирал и участвал в разрушаването на девет древни гробници и врата на джамия в Тимбукту през 2012 та , смятани от екстремистите за идолопоклонически. Организацията Ансар Дине , в която Ал Махди е бил лидер на бригадата по нравствените въпроси е свързана с Ал Кайда. Мъжът беше арестуван през 2014 та в Нигер. Джихадистите бяха изгонени от Тимбукту от френски сили по време на операция "Сервал".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нинова: Политиката спрямо бежанците вече е опасна за страната
Нинова: Политиката спрямо бежанците вече е опасна за страната
Изоставена американска военна база застрашава природата в Гренландия
Изоставена американска военна база застрашава природата в Гренландия