САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

"Зелена светлина": Електрическа триколесна кола в Естония

Забравете предразсъдъците и загърбете стереотипите. Колите вече не са това, което бяха. Защо автомобилите да се движат на четири колела, когато успешно могат да преодоляват километри и на три? Защо да търсят футуристичен дизайн, след като линиите от миналото пак привличат симпатии?

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
08:10, 13.09.2018
Чете се за: 00:57 мин.
Животът

Естонска стартираща компания е решила да промени отношението на хората към автомобилите и към шофирането. Надява се да успее с помощта на своя нов модел - електрическа триколесна кола. Аеродинамична, тиха, маневрена - перфектно решение за придвижване в градски условия.

Роман Мюлар, директор на компания за производство на електромобили: Традиционните автомобили, дори електрическите - при тях цялата енергия е насочена към задвижването на колата. Ние, обаче, създадохме лек електромобил, в който цялата енергия, целият дизайн са подчинени на това да улесняват хората, които пътуват с колата.

Автомобилът развива скорост до 110 километра в час. С едно зареждане електрическата триколесна кола изминава около 200 километра.

Роман Мюлер: Ако се загледате в дизайна, той наистина привлича. А когато хората изпробват колата, осъзнават, че тя наистина е много добра. Лесно се управлява, лесно се паркира, забавно е да се кара. Удоволствието, забавлението от карането е нещо, което според мен липсва на електрическите коли. Така че може да кажем, че забавлението е може би най-иновативния елемент в тази кола.

Триколесните модели не са новост. Естонските изобретатели, обаче, решили да ги доразвият, като съчетали различни иновации.

Мелис Мерило, съосновател на компания за производство на електромобили: Решихме да поставим моторите в колелата, защото така пестим пространство. Ако ги бяхме поставили в купето, мястото за батериите щеше да е много по-малко. А и на шофьора и на пътниците щеше да им е много по-тясно.

Веднъж остарял и излязъл от употреба, естонският триколестен електромобил може да получи нов живот. Всяка негова част може да се рециклира.

Първите пет коли от този модел вече си имат собственици. До 2020-та изобретателите планират да започнат масово производство.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Възход на къмпингуването в Турция
Възход на къмпингуването в Турция
Наказателна процедура за Унгария - какво следва за бъдещето на ЕС
Наказателна процедура за Унгария - какво следва за бъдещето на ЕС