САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

"Зелена светлина": Плаващи къщи

Сякаш висят във въздуха. И почти е така. Тези къщи се крепят на понтон. Не е изненада, че архитектурното решение е с марка "Произведено в Холандия". Плаващият квартал се намира в Делфт.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
09:40, 20.12.2018
Чете се за: 00:56 мин.
Животът
ОЛАФ ЯНСЕН, собственик на плаваща къща: Къщата е изградена така, че да не съществуват повече граници между нея и природата.

Преди няколко години Олаф Янсен и съпругата му търсели парцел, за да си построят къща. Най-подходящото място се оказало - във водата. Така се появил двуетажният им дом - с три спални и с огромна тераса, от която се разкрива внушителна гледка.

ОЛАФ ЯНСЕН, собственик на плаваща къща: А когато вали пред нас се появяват нови гледки, защото къщата се издига.

Водата винаги е изпращала предизвикателства на холандците. Сега страната е от най-застрашените от климатичните промени. Архитектите и инженерите в ниското Кралство са научили уроците си. Вместо да стоят и да чакат стихиите, те търсят нови решения.

КОЕН ОЛТЬОЙС, собственик на архитектурна компания: Вече не гледаме на водата като на заплаха, а като на възможност. Това, което се случва със съвременните градове, е, че са прекалено статични. Сградите са вкопчени в земята и не могат да помръднат. А плаващите къщи са построени, за да могат да се движат по вода, да могат да променят мястото си.

Животът в плаващата къща вдъхновил Янсен да създаде компания за строителство на постройки върху вода. В Делфт вече има над 70. Модна архитектурна тенденция, която набира все по-голяма популярност по света.

КОЕН ОЛТЬОЙС, собственик на архитектурна компания: След 10-15 години в градове като Ню Йорк, Маями, Сингапур все повече ще се строят сгради върху вода.

По една или друга причина. Заради липсата на място или заради заплахата от покачване на морското ниво. Или просто заради интереса към нов тип строителство, което усвоява пространствата по нов начин и предлага много по-устойчиво ежедневие... макар и на вода.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Ще се оттеглят ли САЩ от Сирия - коментар на проф. Владимир Чуков
Ще се оттеглят ли САЩ от Сирия - коментар на проф. Владимир Чуков
Животът на английските заселници у нас след Брекзит
Животът на английските заселници у нас след Брекзит