"Частен случай": Съдебна битка за имот в гоцеделчевското село Огняново

Семейство от гоцеделчевското село Огняново води съдебна битка за имот, който стопанисва от години. Въпреки че хората имат нотариален акт за наследствената земя, в плана на община Гърмен имотът не съществува. Продадена ли е земята и с какви документи - вижте в рубриката ни "Частен случай"...

от Елена Чимева
10:00, 24.02.2019
Чете се за: 04:18 мин.
У нас
Георги Базунчев: Аз му казах не го продавам той ми вика така щом не го продаваш аз по някакъв начин ще ти го взема честен кръст православен християнин съм ,а как ще го вземеш ,ще ти го взема и така почнаха вече болежките.
Изет Гавазов: Той в момента владее и един не негов имот, който е бил по стария план записан на наследниците на Димитър Лазаров по стария план в последствие по новия план същия имот пък е записан на наследниците на Никола Петканин.

Семейство от гоцеделчевското село Огняново води съдебна битка за наследствен имот. Хората казват, че ползват имота откакто се помнят. Защо в плана на курорта Огняново в община Гърмен липсват документи, че фамилията е собственик на този имот ще ви разкажем в този "Частен случай".

Преди пет години Георги Базунчев получава призовка да се яви в Районния съд в Гоце Делчев на дело. Така разбира, че някой иска да му вземе, по думите му, градината, която стопанисва повече от 10 години. Показва ни нотариален акт от 1986 година, в който документ е посочено, че е наследник от родителите си на половината от парцел под номер 183.

БНТ: Какво точно ми показахте?

Георги Базунчев: Значи аз показах това ,което е отбелязано в нотариалния акт 183 една втора от тука до тази ограда той я правеше Благовест Геров от другата натам до този зид другата една втора от 183, значи той с неговите фалшиви документи взима ми, защото в скицата е отбелязано 183 една втора е 72 кв.м., а той бележи, че 140 квадрата значи той ми взима и от 186.

Съседите - фамилия Герови имат две къщи за гости в непосредствена близост до къщата на Базунчев. Пред 5 години точно, когато започват да се водят и делата, успяват да се сдобият с нов нотариален акт за имота, за който Базунчев претендира, че е собственик. Нито в стария, нито в новия план от 1999 година на село Огняново в община Гърмен не фигурира парцел под номер 183.

БНТ: Да ми кажете сега какво точно се е случило с този имот?

Изет Гавазов - ст. специалист "Незаконно строителство и архитектурно-строителен контрол" - община Гърмен: Ми ето в това писмо много точно е записано, че имота, който владее Базунчев повече от 10 години е бил с имот 185 по стария план записан на наследниците на Димитър Тодоров Лазаров. С новия план, изготвяне на новия план, има е вече с нов номер 143 и е записан на името на наследниците на Никола Василев Петканин спорния имот в последствие тези Петканини използвайки това, че вече по новия план имота е на тях са извадили нотариален акт и са го продали на Герови.

Базунчев твърди, че наследниците на Никола Петканин не са имали земя там, където е неговата градина, а само малка къща при това в собствеността на Герови. Води екипа ни при баба Митра Петканина, която е един от наследниците и тя би трябвало да знае продали ли са земята на Герови и имали ли са въобще наследствена земя до старата си къща.

БНТ: Земя пред къщата имахте ли?

Митра Петканина: Не,

БНТ: Е как така стана, че вие сте я продали тази земя на Герови?

Митра Петканина: Не, ние сме я продали, ами един близък почина и го немаше.

БНТ: А вие подписахте ли някакви документи?

Митра Петканина: Не сме.

БНТ: Ами как така някой ви е подписал значи?

Митра Петканина: Оти кой ги е подписал, не знам. Ма не го сме продали, така си им го дадохме, оти много убаво си карах с тях там.

БНТ: Ама вие имахте ли документ за тази земя?

Митра Петканина: Немаме документи, нищо немаме.

Потърсихме за коментар и другата страна фамилия Герови - Иван Геров ни каза по телефона, че отказват да застанат пред нашата камера с мотива, че съдът ще реши кой има право да ползва този имот и кой е реалният собственик.

Изет Гавазов: - Спорният имот е на Лазаров, от коя година тук пише в тази книга? - Това е от 1957 г. - Така и се оказва, че никой от тези наследници Лазарови не си е потърсил имота. - Не си е потърсил имота, да. - Как в едни момент се оказва, че Петканини стават собственици? - Ми със новия план от 1999 г. С новия план са го записали на Петканини. - Кой го е записал? - Който е правил плана тогава. - Т.е аз също мога да получа някакво парче земя, да ми запишат на мен в Огняново? - Ми стават, е това е станало и тука така записали са го на тях и те са вече са се идентифицирали като собственици. - А с какви документи са го записали на тях? - Тогава при изготвянето на плана няма документи, те показват, някои казват това е на еди кой си вписват го в книгата и край. - Без документи? - Където няма документи не посочват. - Това става 1999 година. - Да. - И 2013 г. Герови получават имота от Петканини? - От Петканини точно така. - С нотариален акт? - С нотариален акт.

От община Гърмен казаха още, че семейство Базунчеви не са представили никакъв нотариален акт от 1986 година при тях и затова, по думите на Изет Гавазов, парцел 183 липсва.

Георги Базунчев: А вие представихте ли този нотариален акт в община Гърмен? - Той го знае това. - Ама вие представихте ли го? - Да. - Те твърдят, че вие не сте представил този нотариален акт? - Този нотариален акт лично пред него и покойният техник Хаджиев, покойният техник, когато дойде тука каза: така този нотариален акт ще си го пазиш, няма да го даваш на никой само копието. - Вие всъщност копие от този нотариален акт предоставили ли сте в община Гърмен? - Именно да, аз му предоставих този нотариален акт, той го гледаше как да ти кажа с някакво такова презрение, че все едно нещо ние почваме да дириме истината си и на него вече скобата около шията му се обтяга щото корупцията при тях е.
Георги Серафимов - зет на Георги Базунчев: Когато започна цялата дандания с имота и т.н още преди да изкарат нотариалния акт въпросния нотариален акт за парцела ние се срещнахме с Иван Геров нали тука на място и това, което той направи като предложение вика: дайте са да не се разправяме с глупости вика аз да взема половината място, ще го разделим вика на половина, вика аз ще ви направя тука една хубава стена, ще я измажеме да има нали по-добър вид вместо нали да са е тия огради и целата работа е, че на него това място му трябва за паркинг за къщите за гости, защото няма паркинг за гостите, няма къде да си паркират колите и той иска да им направи удобство на тях и от там започна цялата работа. Значи по принцип, мойто мнение е такова, че аз ако съм сигурен, че даден имот и дадено място е мое аз няма да давам предложение на друг човек да го делиме в смисъл аз ще искам нали да си го взема цялото от там вече изкараха тоя въпросния нотариален акт тяхния за това място, че е тяхно и така.

На първа инстанция Районният съд в Гоце Делчев постановява, че спорният имот е на фамилия Герови и че семейство Базунчеви трябва да им отстъпят владението. Съдията Костадин Попов заяви, че няма да коментира мотивите за решението, което е постановено, защото не било по правилата. И се позова на факта, че в момента казусът се обжалва в Окръжен съд - Благоевград, а производството е висящо.

Георги Серафимов: ...което е абсурдно, в смисъл ние имаме документи за това място и няма как да имат и те документи и ние документи за едно и също място при положение нали, че нашият нотариален акт и нашите документи са с много по-стара дата от тяхната.

Нотариусът, изготвил документа за собственост на семейство Герови - Ваня Бумбарова, отказа интервю, но заяви по телефона, че е направила нотариалния акт по скици, данъчни оценки, които са ѝ представени както и по свидетелски показания. Семейство Базунчеви са категорични, че няма да се откажат да се борят за земята си. Подали са жалба и до прокуратурата.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
​Шофьор загина в катастрофа между автобус и микробус край Монтана
​Шофьор загина в катастрофа между автобус и микробус край Монтана
Засилени мерки за сигурност заради вечното дерби ЦСКА - Левски
Засилени мерки за сигурност заради вечното дерби ЦСКА - Левски