"Зелена светлина": Изкуството да произведеш шоколад чрез каране на велосипед

Може ли да се нарече перфектното работно място? Ако въобще можем да говорим за класация на перфектните длъжности, то тази има всички шансове да се озове поне в челната тройка.

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
09:37, 19.03.2019
Чете се за: 00:45 мин.
Животът

Работното място е фабрика за шоколад, където изкусителните сладки блокчета се произвеждат с активно въртене на педалите на велосипед.

Дана Мруе: Велосипедът ни дава възможност да изповядваме нашата екологична философия. Ние наистина искаме да имаме минимално въздействие върху околната среда, като използваме минимално електричество.

Шоколадовата фабрика се намира в Кот Д`ивоар. Че къде другаде? Страната е най-големият производител на какао в света. 35% от световната реколта идва от там. Но големите печалби в сектора се натрупват от преработката на какаовите зърна. Ето защо Кот Д'ивоар все по-смело търси начини да се включи и в този процес. Дана, която е от френско-ливански произход, има доста романтично виждане за производствения процес. За нея той отдавна е придобил измеренията на изкуство.

Дана Мруе: Ние сме занаятчии, нашият труд е ръчен - от обработването на какаото до пакетирането на шоколадовите блокчета. Характерно за нашия продукт е, че използваме суров шоколад. Така зърната запазват качествата си. Те са по-богати на протеини, антиоксиданти и вкусът е по-различен.

Ако истината е във виното, до голяма степен щастието е в този шоколад - занаятчийския. И не само в блокчетата, а в начина на изработването им. Ако трябва да обобщим - въглеродният отпечатък при ръчното производство е сведен до нищожни стойности. Самият шоколад е много полезен. А ръчната направа е съчетана с крачна. С преоткриване на велосипеда. И на велоаргометъра. И изобщо - на колелото.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Показват красотата на българската жена в носия на фотоизложба в София
Показват красотата на българската жена в носия на фотоизложба в София
​Прокуратурата дава на съд Северин Красимиров за убийството на Виктория Маринова
​Прокуратурата дава на съд Северин Красимиров за убийството на Виктория Маринова