"Зелена светлина": Изкуство от хартия

Колкото по-миниатюрно е произведението, толкова предизвикателството е по-голямо. Изкуство, което изисква огромна сръчност, голямо доза вътрешно спокойствие и търпение.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
09:23, 19.04.2019
Чете се за: 00:48 мин.
Животът

Германецът Щефан Линер гледа на света по-друг начин. В умален вариант и изработен от хартия. Хоби, което с годините се е превърнало в страст.

Щефан Линер: Повечето хора не вярват, че тези фигурки са изработени от хартия. Да, знам повечето хора откачат от подобна работа. Само след минути захвърлят всичко. Но за мен това е почивка. По този начин аз се отпускам.

Не помни кога се появило желанието да твори с хартия. Казва, че винаги е обичал да майстори. Създаването на миниатюрни фигури е неговия начин да преосмисли света и ежедневието.

Щефан Линер: Изкуството от хартия е превзело живота ми. То е част от ежедневието ми. Когато карам кола, или пък когато сина ми гледа някой филм. Когато се впечатли от нещо, и каже „Уау!", аз го пресъздавам от хартия. Всякакви ежедневни неща аз превръщам в хартиени образи.

Умалена вселена, която Щефан не иска да напуска. С огромно търпение и сръчност продължава да преоткрива насладата от минимализма.

Щефан Линер: Благодаря на Бог, че ме е благословил с много спокойни ръце. А това е основното, което се изисква при това изкуство, както и търпение. Защото понякога са необходими часове. Помня, че най-дълго съм работил 11 часа без прекъсване.

Колко е миниатюрен светът на Шефан? Достатъчно, за да постави замък върху великденско яйце. И да придаде точно преди великденските празници конкретен смисъл на категориите като смирение, търпение и постоянство - както в религиозен, така и в личен план.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Тази неделя В кадър по БНТ 1: Не всеки, който скита, е изгубен
Тази неделя "В кадър" по БНТ 1: "Не всеки, който скита, е изгубен"
Експерти: Поскъпването на тока е неизбежно, но няма да е драстично
Експерти: Поскъпването на тока е неизбежно, но няма да е драстично