НОВИНИ

Самотен вълк или член на Ислямска държава е стрелецът от Орландо?

Америка потъна в скръб след най-масовото убийство в историята си. 50 убити и 53-ма ранени, такава е зловещата равносметка от нападението в нощния клуб в Орландо. Американският президент Барак Обама го определи като "акт на терор и омраза". Ислямска държава пое отговорност за нападението, но засега тази информация не е потвърдена. Масовият убиец е американски гражданин от афганистански произход, познат на ФБР. Извършил е убийството със законно притежавани оръжия.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
12:05, 13.06.2016
Чете се за: 01:15 мин.
По света

"Човек, изпълнен с омраза" - така американският президент определи масовия убиец.

Омар Матин. 29-годишен от Флорида. Родителите му са афганистанци, но той е роден в Ню Йорк. Мечтаел да стане полицай, но работил като охранител в продължение на 7 години - в най-голямата охранителна компания в света. Преди 2 години Матин бил засечен от ФБР заради коментари за "Ислямска държава" и за терористи. Разпита ли го, но според разследващите връзките му с джихадистите били минимални.

Преди две седмици Омар Матин си купил две огнестрелни оръжия.

Около 300 души били в нощния гей клуб в злощастната нощ. Омар Матин нахлул вътре и започнал да стреля. Първите му три жертви били охранителите на заведението. Очевидци разказват, че стрелбата продължила около 3 минути. Няколко часа Матин държа заложници. Около 5 часа местно време, полицията нахлу вътре и уби нападателя.

Барак Обама, президент на САЩ: Все още се води разследване, но вече знаем достатъчно, за да кажем, че това е акт на терор и омраза. Като американци, ние сме обединени в нашата скръб, в нашето презрение и в нашата решителност да се защитим.

Самотен вълк или член на Ислямска държава? По време на нападението Матин се обадил на 911 и казал, че е от Ислямска държава. Джихадистката организация също обяви, че Матин е неин член. Но разследващите в Съединените щати все още не са установили масовият убиец да е имал връзки с джихадистите.

Нападението няма нищо общо с религията, увери неговият баща. Мир Седик разказа, че преди няколко седмици сина му се разгневил, когато видял двама мъже да се целуват.

Бившата съпруга на Омар Матин го определи като "емоционално неуравновесен".

Ситора Юсуфи: В началото той се държеше нормално, грижеше се за семейството, обичаше да се шегува, да се забавлява. Но няколко месеца по-късно, след като се оженихме, забелязах, че психически той е нестабилен. Избухваше от всичко.

За 15-ти път, откакто е президент Барак Обама трябваше да произнесе реч след масова стрелба.

Барак Обама: Нито един акт на омраза или на терор не може да промени, това, което сме.

Днес в Орландо е въведено извънредно положение. А пред импровизираните центрове се вият дълги опашки от доброволци да дарят кръв на пострадалите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха реконструираната компресорна станция Петрич
Откриха реконструираната компресорна станция "Петрич"
Солидарност за жертвите във Флорида
Солидарност за жертвите във Флорида