НОВИНИ

Американски удари в Сирия в отговор на химическата атака

Американски удари в Сирия в отговор на химическата атака срещу Хан Шейхун. Бойни кораби на Съединените щати в Средиземно море са изстреляли тази нощ 60 ракети "Томахок" по правителствени цели в Сирия. Американският президент заяви, че операцията е "жизненоважна" за националните интереси на Съединените щати.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
06:07, 07.04.2017
Чете се за: 01:03 мин.
По света

Операцията е извършена в района на сирийския град Хомс. Мишената е била военновъздушна база, откъдето във вторник сирийската авиация е извършила химическата атака срещу сирийското селище Хан Шейхун. Тогава загинаха 86 души, 27 от които деца.

Вашингтон обвини за атаката режима в Дамаск. Американският президент Доналд Тръмп призова всички "цивилизовани страни" да се присъединят към Съединените щати и да се сложи край на кръвопролитията в Сирия.

Донлад Тръмп, президент на САЩ: Във вторник Сирия извърши ужасяваща химическа атака срещу невинни цивилни. Като използва нервопаралитичен агент, Асад отне живота на мъже, жени и деца. Никое дете не трябва да страда от подобен ужас. Тази вечер аз наредих въздушна военна атака в Сирия, там - откъдето е започнала химическата атака. Жизненоважно за националната сигурност на Съединените щати е да се предотврати разпространението и използването на смъртоносни химически оръжие.


;

По-рано Доналд Тръмп заяви, че химическата атака срещу сирийското селище Хан Шейхун е променила отношението му към президента Башар Асад.

Досега американските военни атакуваха само цели на Ислямска държава в Сирия, за първи път мишени са обекти на режима на Асад.

От Пентагона съобщиха, че Русия е била уведомена за операцията. Американският държавен секретар заяви, че вече са предприети стъпки за отстраняването на Башар Асад. Сирийската телевизия определи американската операция като "агресия".

Губернаторът на провинция Хомс съобщи, че атакуваната база е била използвана от сирийската армия за борба с "Ислямска държава". Той заяви, че американската операция няма да спре борбата на Сирия с тероризма.

;

Израел изрази пълна подкрепа за ударите на Съединените щати срещу Сирия и ги нарече "силно послание", което трябва да бъде чуто също от Иран и Северна Корея. Боливия, която е непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН, поиска извънредно заседание заради американската операция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КЕВР решава за цената на парното и топлата вода
КЕВР решава за цената на парното и топлата вода
Гимназията в Банкя става на 130 години
Гимназията в Банкя става на 130 години