НОВИНИ

Ангела Меркел няма да се кандидатира за лидер на ХДС

Германският канцлер Ангела Меркел няма да се кандидатира за председател на Християндемократичния съюз, съобщават източници от партията, информира нашият кореспондент в Германия Мария Стоянова. Конгресът на партията е през декември. Тогава се очакваше Меркел да поиска да бъде преизбрана. Тя винаги е заявявала, че за нея председателството на партията и канцлерският пост вървят заедно.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
11:35, 29.10.2018 (обновена)
Чете се за: 01:05 мин.
По света

След изборите в провинция Хесен, управляващите партии в Германия започват дебати за по-нататъшната си политическа стратегия. Провинция Хесен е една от най-богатите провинции в Германия, а най-големият й град - Франкфурт на Майн, е финансовият център на континентална Европа.

Там сега и християн-, и социал-демократите претърпяха двуцифрени загуби на гласове.

Подробностите - вижте в репортажа на кореспондента ни в Германия Мария Стоянова.

;

След Бавария сега и Хесен - за големите германски партии, обединени в коалиция, това е второто горчиво поражение за само две седмици. В хесенските изборни централи резултатите са достатъчни за любезни ръкопляскания, но не и за тържества.

Фолкер Буфие, лидер на християндемократите в Хесен: Страдаме заради големите загуби и ни боли заради резултатите, но също така се научихме да се борим. Имахме две предизборни цели - да останем първа политическа сила и да съставим правителство. Постигнахме и двете.

Регионалните лидери на двете големи партии не скриват, че кавгите между управляващите в Берлин, са хвърлили сянка и върху тяхната работа. В Хесен избирателите споделят, че остават с усещане за пренебрегване на съществените проблеми заради скандалите, с които са заети партийните ръководства.

Съвсем различна е атмосферата при „Зелените". Те са истинският победител. С почти 20 на сто от гласовете са изравнени със сриналите се социалдемократи. Така консерваторите и „Зелените" ще могат да продължат управлението си в Хесен с минимално мнозинство.

За първи път и дяснорадикалната „Алтернатива за Германия" влезе в хесенския парламент. По този начин партията вече е представена във всичките 16 местни парламента на Федералната република.

Йорг Мойтен, лидер на „Алтернатива за Германия": Ние се утвърждаваме като наi-силната опозиционна сила. Ние сме в Европейския парламент. Сега съм сам там, но догодина ще променим това. Решаващо е това, което предстои.

Евентуална дестабилизация на правителството в Берлин е последното, което липсва в списъка с лошите новини в Европа. След несигурността около Брекзит и новото дяснонационално правителство в Италия, стабилността в най-голямата държава в ЕС е от голямо значение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отвъд границите: Веско Ешкенази – пътешествие с цигулка в ръка
"Отвъд границите": Веско Ешкенази – пътешествие с цигулка в ръка
Мария Габриел: Човекът трябва да остане в центъра на цифровата трансформация
Мария Габриел: Човекът трябва да остане в центъра на цифровата трансформация