НОВИНИ

Ангела Меркел откри официално автомобилното изложение във Франкфурт

Германският канцлер Ангела Меркел откри официално автомобилното изложение във Франкфурт. За 67-ми път автоманиаците имат възможност да разгледат най-новите модели и концепции за колите на бъдещето. Какво беше посланието на Меркел към важната за Германия индустрия само 10 дни преди парламентарните избори в страната, вижте в материала на Теодора Гатева.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:09, 14.09.2017
Чете се за: 00:58 мин.
По света

Това е първото мащабно авотизложенжие след т.нар. „дизел гейт“. Скандалът се разрази, след като стана ясно, че компанията „Фолксваген“ е манипулирала датчиците за изгорели газове на повече от 11 милиона автомобила по цял свят, а след това е укрила доказателствата.

Ето защо германският канцлер Ангела Меркел призова автомобилната индустрия да възстанови доверието към себе си.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: Автомобилната индустрия трябва да направи всичко, за да си върне доверието. Това ще бъде не само в интерес на сектора и работещите в него, но и в интерес на цялата германска икономика.

В отговор получи уверение, че по въпроса се работи активно.

Матиас Вайсман, бивш министър на транспорта на Германия и директор на лоби-група за автмобилната индустрия: Наясно сме с изгубеното доверие. Основната ни цел е да си го върнем. Г-жо Канцлер, от името на всички отговорни звена в нашата индустрия, искам да кажа, че търсим перфектното решение не само на техническите задания. Почтеността на всички нива е сред основните ни приоритети.

Ангела Меркел подчерта, че секторът е изправен пред множество предизивкателства, като инициативата на Китай да забрани автомобилите с вътрешно горене, например. Според нея обаче, интересът този вид коли ще продължи още дълги години, въпреки тенденцията на пазара да се предлагат все повече хибридни и електрически возила.

Иначе „Франкфрурт 2017“ звучи така: над 1000 регистрирани участници, 228 световни премиери, 64 европейски. Свои модели показват 50 производители на автомобили от Европа, Азия и Африка. Статистиката нарежда автосалона сред най-успешните. Анализатори обаче напомнят, е тази година сред изложителите отсъстват имена като „Нисан“, „Пежо“, „Фиат“, „Волво“, „Мицубиши“.

А тенденцията е ясна - бъдещето принадлежи на колите с алтернативни горива и щадящите природата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Командировани работници във Франция
Командировани работници във Франция
Подсъдимите за тероризъм сирийци получиха по 6 години затвор
Подсъдимите за тероризъм сирийци получиха по 6 години затвор