НОВИНИ

Арестуваха 12 души при мащабна антитерористична операция Брюксел

12 души бяха арестувани в рамките на мащабна антитерористична операция Брюксел. Задържаните са заподозрени в организиране на атака срещу футболни фенове днес по време на мача на белгийския национален тим. Арестите идват само три месеца след самоубийствените атентати в Брюксел през март, които отнеха живота на 32-ма души. Белгийските власти запазиха нивото на терористична заплаха, което е в сила от тогава насам.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
20:02, 18.06.2016
Чете се за: 01:03 мин.
По света

Антитерористичната операция започна вчера и продължи до ранните часове днес. Извършени са обиски в 16 квартала, в това число и Моленбек. При претърсванията не са открити оръжия и експлозиви.

12-те арестувани са част от общо 40 души, които бяха задържани за разпит. Според местните медии заподозрените терористи са планирали атака по време на днешния мач от европейското първенство на Белгия срещу Северна Ирландия.

Феновете, които се събраха в центъра на Брюксел да гледат срещата на големи екрани, преминаха допълнителни мерки за сигурност. Белгийският премиер Шарл Мишел свика заседание на съвета за сигурност и увери, че ситуацията е напълно под контрол.

Шарл Мишел - премиер на Белгия: Ситуацията е под контрол. Работата на разследващите дава резултати и успяхме да предотвратим атака. Призоваваме хората да продължат живота си нормално и да се успокоят.

През последните дни имаше няколко предупреждения за предстоящи атаки. Снощи четирима белгийски министри, в това число и премиера Шарл Мишел, както и техните семейства, бяха поставени под полицейска защита.

Белгийската полиция е получила предупреждение, че бойци на "Ислямска държава" са напуснали Сирия, за да извършат атентати в Белгия и Франция.

Белгийски медии съобщават, че групата е напуснала Сирия преди седмица и половина и пътува през Турция и Гърция с лодка без паспорти. Белгийският кризисен център за координация по сигурността реши да не повишава нивото на терористична заплаха.

Ян Ямбон - министър на вътрешните работи на Белгия: Винаги съм казвал, дори след арестите на мрежата от Париж и Брюксел, че още нищо не е свършило. Все още е в сила трето ниво на терористична заплаха, което означава, че нещо се подготвя. Тази нощ имахме една успешна операция.

Вчера белгийските власти арестуваха още един член на терористичната мрежа, отговорен за атаките в Брюксел на 22 март. Тази сутрин централната гара в Антверп беше евакуирана заради бомбена заплаха, но се оказа, че тревога а ефалшива.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отново сблъсъци на Евро 2016
Отново сблъсъци на Евро 2016
​Електроенергийната мрежа на страната е готова за жегите
​Електроенергийната мрежа на страната е готова за жегите