НОВИНИ

Австрия планира изграждането на центрове за настаняване на мигранти извън ЕС

Наред с още няколко държави от ЕС Австрия планира изграждането на центрове за настаняване на мигранти извън границите на общността с цел да им се осигурява „подслон и защита, но не и по-добър живот“. Това заяви снощи канцлерът Себастиан Курц пред австрийската телевизия ORF, предаде Франс прес.

bnt avatar logo
от БТА
16:31, 13.06.2018
Чете се за: 00:36 мин.
По света
австрия планира изграждането центрове настаняване мигранти извън

Запитан от телевизия ORF дали има такъв проект, Курц потвърди, че „се полагат усилия извън Европа да бъдат създадени центрове за защита, където ще можем да настаняваме бежанци, да им предлагаме защита, но не и по-добър живот в Централна Европа“.

Канцлерът консерватор, управляващ с крайната десница, не уточни за кого са предназначени тези центрове, но датският му колега Ларс Льоке Расмусен съобщи миналата седмица, че преговаря с някои страни, включително Австрия, за създаването на „общи центрове“ за мигранти, които не могат да претендират за убежище в ЕС или са получили отказ.

Себастиан Курц, канцлер на Австрия: Работим по този проект с малко на брой държави и твърде поверително, за да повишим шансовете за успех.
;

Сред държавите, където би могло да се появят подобни центрове, австрийски медии споменават тези дни Албания. „Ще видим“, каза снощи канцлерът.

Рестриктивната миграционна политика е сред приоритетите на управляващата коалиция в Австрия. Правителството се стреми едновременно да направи страната по-непривлекателна за желаещите убежище и да засили експулсирането на получилите отказ, затруднено от липсата на споразумения за реадмисия с много страни, допълва Франс прес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНТ дава начало на специалната програма за Световното първенство по футбол 2018
БНТ дава начало на специалната програма за Световното първенство по футбол 2018
Очаква се засилен трафик на ГКПП Маказа
Очаква се засилен трафик на ГКПП "Маказа"