НОВИНИ

Барак Обама ще отдаде почит на жертвите в Орландо

Американският президент Барак Обама ще пристигне в четвъртък в Орландо - мястото на най-кървавото масово убийство в историята на САЩ, което той нарече "ужасяващо клане".

bnt avatar logo
от БГНЕС
09:42, 14.06.2016
Чете се за: 00:46 мин.
По света
барак обама отдаде почит жертвите орландо

Президентът ще пристигне в Орландо, за да отдаде почит на жертвите и изрази солидарността си със семействата им и общността, съобщи говорителят на Белия дом Джош Ърнест. Американският президент каза, че няма ясно доказателство, че стрелецът от Орландо е действал, контролиран от ислямистката организация "Ислямска държава". Той обаче добави, че нападението в нощния гей клуб, където бяха убити 49 души, се третира като терористично. ФБР директорът заяви, че стрелецът е бил радикализиран през интернет.

Междувременно бе заявено, че служителите на оръжейния магазин, откъдето Омар Матин е купил пушката и пистолета си, са извършили всички необходими проверки, преди да му ги продадат. Това каза на пресконференция собственикът на магазина Ед Хансън, който по-рано е работил като полицай в Ню Йорк. "Сигурен съм, че ако не си ги бе купил от нас, щеше да се снабди от всеки друг местен оръжеен магазин", добави той. Матийн е имал необходимото разрешително за купуване на оръжие, така че се е снабдил с него напълно законно. Нападението в дискотека "Флорида пълс", където се събират хора с нетрадиционна сексуална ориентация, бе извършено миналата неделя. Нападателят е 29-годишният американец от афганистански произход Омар Матийн. Той изби 49 души, а други 53 са ранени. Петима от тях са в тежко състояние. Масовото убийство се счита за най-кървавото в най-новата история на САЩ. Според медии Матин е дал клетва за вярност към "Ислямска държава".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Убиецът на полицая във Франция е бил осъждан за участие в джихадистка мрежа
Убиецът на полицая във Франция е бил осъждан за участие в джихадистка мрежа
14 юни – Световен ден на кръводарителя
14 юни – Световен ден на кръводарителя