НОВИНИ

Базата Инджирлик отново е отворена

Временното затваряне на базата Инджирлик и изгнаникът Гюлен и днес са в центъра на отзвука в САЩ от събитията в Турция. Инджирлик наистина стана една от основните сцени, на които се разиграва драмата, свързана с опита за преврат и приоритет на американската външна политика. Какво става в Инджирлик и може ли отново да се разчита на действията срещу "Ислямска държава" от тази въздушна база - вижте в прякото включване на Младен Петков от САЩ.

bnt avatar logo
от Младен Петков
20:42, 17.07.2016
Чете се за: 00:28 мин.
По света

Държавният секретар на САЩ Джон Кери е разговарял за важността на Турция като ключов партньор в борбата срещу "Ислямска държава". От изявление на Пентагона стана ясно, че операциите във всички военно-въздушни бази на Америка и съвместно американо-турски бази са възобновили своите действия включително и срещу "Ислямска държава".

Базата се разбра, че е използвана от тези, които с поддържали опита за преврат за зареждане на гориво. Знаем, че имаше забрана за извършване на всякакви видове действия от Инджирлик, но тази забрана е вдигната и се извършват операции срещу "Ислямска държава".

В момента има опасения за демократичния процес в Турция от ЕС и САЩ. Виждаме хиляди арестувани, възможност за връщане на смъртното наказание. Това може да обтегне отношенията в една ситуация, в която Турция е много важен партньор на НАТО и на останалия свят в борбата срещу "Ислямска държава".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама израелски войници загинаха при избухване на граната
Двама израелски войници загинаха при избухване на граната
Продължават преговорите с въоръжените лица в Ереван
Продължават преговорите с въоръжените лица в Ереван