НОВИНИ

Белгия обяви обществена поръчка за нови изтребители за бойната авиация

Франция предлага на Белгия засилено сътрудничество в отбраната, което включва съвместно използване на френските бойни самолети „Рафал“ и общи военни учения. Белгийското правителство трябва да реши дали да сключи директна сделка с Франция, или и да спази обявената по-рано процедура, като избере между САЩ и консорциума „Юрофайтър“, които кандидатстват за подмяната на остарелите бойни самолети F-16.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:15, 08.09.2017
Чете се за: 00:44 мин.
По света

През март тази година белгийското правителство откри процедура за замяната на остарелите изтребители F-16. Срокът за подаване на оферти беше до полунощ на 7 септември. Първоначално се смяташе, че белгийците ще трябва да избират между американските F-35, британските „Юрофайтър Тайфун“, френските „Рафал“ и шведските „Грипен“.

Бюджетът на Белгия за 34 нови самолета е близо 3,6 милиарда евро.

Шведите обаче въобще не предложиха оферта, а Франция изненадващо направи алтернативно предложение. В духа на новата европейска политика за засилено сътрудничество в отбраната, Париж поиска от Брюксел да изостави процедурата си и двете държави да сключат междуправителствено споразумение. Франция предлага съвместна експлоатация на бойните самолети „Рафал“ и общи военни учения. Френски медии обаче коментират, че французите са недоволни от обявената от Брюксел поръчка и смятат, че тя е написала така, че да бъде спечелена от американците.

Белгийският министър на отбраната Стевен Вандерпут отхвърли обвиненията за нагласена поръчка. Премиерът Мишел го подкрепи.

Шарл Мишел, премиер на Белгия: Няма да слагаме коня пред каруцата. Има си процедура. Прозрачна процедура за възлагане на обществени поръчки с всички различни етапи.

Мишел дипломатично обяви, че френското предложението за военно сътрудничество, трябва да бъде прегледано от юристи. Белгийците обаче се опасяват, че под предтекста на новата европейска политика за сигурност, французите просто искат да заобиколят обявената поръчка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Евросъюзът проучва нови начини за борба с радикализацията
Евросъюзът проучва нови начини за борба с радикализацията
Липсва точна информация кога пристигат автобусите в София
Липсва точна информация кога пристигат автобусите в София