НОВИНИ

Белгия разширява борбата с "Ислямска държава"

Трябва да очакваме нови атентати в дългосрочен план, е заявил ръководителят на белгийското контраразузнаване Як Рас в лекция пред студенти, цитиран от местни медии.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
11:27, 04.05.2016
Чете се за: 00:39 мин.
По света
белгия разширява борбата ислямска държава

Според него в обществото се очертава ново поляризиране и настройване срещу мюсюлманската общност, макар белгийските джихадисти да представляват незначително малцинство. По неговите думи, въпреки твърденията на правителството, от 2011 г. насам бройката на присъединяващите се към "Ислямска държава" белгийски граждани остава стабилна на месечна основа. От Белгия произхождат най-много "чуждестранни бойци" в редиците на ИД на глава от населението.

Медиите съобщават днес, че до края на месеца белгийското правителство ще приеме решение за изпращане на изтребители, които да бъдат включени в операцията срещу "Ислямска държава" в Сирия. Решението ще подлежи на утвърждаване от парламента. Министърът на външните работи Дидие Рейндерс е посетил вчера белгийските военни в Багдад и е уточнил, че тяхната мисия ще бъде разширена. Белгия участва в международната коалиция срещу ИД от миналата година, но досега нанасяше въздушни удари само по цели на ИД в Ирак.

На този фон вчера белгийски съд осъди задочно 26 джихадисти, сред които и самовзривилия се при атентатите от 22 март на летището в Брюксел Наджим Лашрауи. Макар и мъртъв, той е осъден на пет години лишаване от свобода. Съдът е оправдал четирима от 30-те подсъдими за терористична дейност, сред които един имам.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Генерал Анатолий Кръстев: Тренировката за 6 май беше успешна
Генерал Анатолий Кръстев: Тренировката за 6 май беше успешна
Подписка срещу високите скорости в село Коняво
Подписка срещу високите скорости в село Коняво