САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Бизнесът прогнозира тотална промяна на пазара на труда към 2030 година

Тотална промяна на пазара на труда към 2030-та година, прогнозира бизнесът. 85 на сто от професиите ще са изцяло нови, а работодателите ще разчитат все повече на машините и роботите, вместо на човешката ръка. Това прогнозира основателят на Софтуерния университет Светлин Наков по време на конференция за бъдещето на труда, организирана от социалното министерство. Тя е част от програмата на Европредседателството. Как България ще отговори на предизвикателствата и рисковете на пазара на труда, вижте в репортажа на Илина Бисерова.

Илина Бисерова
от Илина Бисерова
19:36, 21.03.2018
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

Роботите и машините срещу човешкия труд. Борбата на пазара на труда все повече ще уязвява нискоквалифицираните работници, смятат експертите. Нещо повече - старите професии са застрашени от изчезване.

В тази пловдивска фирма изработват части за бяла техника и за автомобилната индустрия. Новите четири автомата, в които са инвестирали, са спестили средства от заплати на служители и са решили проблема с недостига на персонал.

Красен Кръстев - управител на фирмата: Ние предпочитаме да имаме по-малък брой хора, но по-квалифицирани, на които даваме по-добро материално стимулиране, за да продължават да изграждат квалификацията си, да бъдат лоялни към компанията.

С времето роботите все повече ще автоматизират труда на хората във всеки сектор, където е възможно.

Светлин Наков - основател на Софтуерен университет: Какво означава това, че хората ще трябва да имат по-високи умения, не просто да се научат да сервират кафе, но да се научат как да проектират изкуствен интелект, как най-общо да са повече от машините. Ще имаме ресторанти без готвачи например, ще поръчваме с мобилните си телефони, защото кредитните карти тогава няма да съществуват и всичко ще е виртуално.
Мариан Тейсен, комисар по заетостта, социалните въпроси, уменията и трудовата мобилност: И ако нищо не правим, тези хора ще останат без работа и това ще създаде нова социална неравнопоставеност.

Така към 2030 година 85 на сто от професиите ще са нови, а редица ще изчезнат изобщо. И това на фона на все по-застаряващо население, заради което обаче все пак ще има работни места, които няма да могат да бъдат заменяни от машини.

Клер Харасти - ст. специалист "Заетост", Международна организация на труда: Важно влияние на тази тенденция ще бъде нуждата от хора, които да се грижат за възрастните хора, да изграждат нови специални съоръжения, както и фармацията, ориентирана все към възрастните.

Данните показват, че в световен мащаб колкото повече застарява населението на планетата, толкова повече ще се стопява разликата в заплащането между мъжете и жените.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Концерт на струнен квартет „Микеланджело“ в Русе
Концерт на струнен квартет „Микеланджело“ в Русе
Ескалация на аферата Скрипал: Взаимни обвинения между Москва и Лондон
Ескалация на аферата "Скрипал": Взаимни обвинения между Москва и Лондон