НОВИНИ

Българи и македонци отбелязаха заедно Деня на храбростта

Стотици граждани на България и Македония отбелязаха заедно Деня на храбростта и почетоха паметта на загиналите воини, погребани във военното гробище на македонското Ново село. Съвместното честване, организирано за 11 поредна година от фондация „Българска памет", дава добър европейски пример как двата народа заедно могат да сведат глави в памет на воинската храброст.

bnt avatar logo
от БНТ
20:38, 06.05.2017
11485
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Стотици българи от различни краища на страната се събраха на военния мемориал край Ново село, за да отдадат почит към 71 български войници. Възпоменателното честване събра деца от двете страни на границата.

Цветелина Младенова,с.Сатовча: „Изключителна гордост от това,че съм тук и имам възможността да присъствам, защото това са нашите герои."

В деня на храбростта бяха наградени ученици от основно училище „Никола Вапцаров" в град Струмица, участвали в конкурса на фондация Българска памет за есе.

Трайче Манчевски, победител в конкурса: „Загиналите войници на нас потомците ни кажали, дека ние требва да се бориме за свободата, бидейки тая нещо най-вредно на светот."

Председателят на фондация Българска памет, каза, че съвместното българо-македонско честване е прилагане на европейските ценности, които помагат на децата да изградят своето европейско бъдеще.

Д-р милен Врабевски, председател на фондация „Българска памет" : "Общият език служи, за да изграждаме мостове за истинско сътрудничество и ние учим децата точно на това."
Андрей Ковачев ,евродепутат,член на Председателството на Европейския парламент : "Прекланяйки се пред подвига на българските войници и офицери от войните през 20 век, ние отправяме послание- никога повече кръвопролития, никога повече насилие в нашия регион и Европа, и раните от миналото да заздравят по пътя на европейската интеграция"

В памет на войните - герои беше отслужена заупокойна молитва от Струмишкия митрополит Наум и свещеници от Македонската православна църква .

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
40 новобранци положиха клетва като членове на швейцарската гвардия
40 новобранци положиха клетва като членове на швейцарската гвардия
Как се обезвреждат военни снаряди?
Как се обезвреждат военни снаряди?