НОВИНИ

България и Румъния могат да блокират споразумение с Канада, ако не паднат визите

Европейската комисия предложи подписването и сключването на всеобхватното търговско споразумение с Канада. Когато влезе в сила, то ще е от полза както за фирмите, така и за гражданите. България и Румъния обаче могат да блокират ратифицирането, защото Канада продължава да изисква визи за техните граждани и така хората от двете страни няма да могат да се възползват пълноценно от споразумението.

Владислав Велев
от Владислав Велев
17:06, 06.07.2016
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Европейската комисия предложи Европейският съвет - представителите на 28-те страни от съюза - да подпише и сключи споразумението за свободна търговия с Канада. То ще започне да се прилага веднага, след като бъде получено съгласието на Европейския съвет и на Европейския парламент, а ползите са за всички, каза европейският комисар за търговията Сесилия Малстрьом:

Сесилия Малстрьом, европейски комисар за търговията: То ще премахне почти всички митнически такси още от първия ден. Европейските фирми ще спестят стотици милиони евро годишно само от мита.

Но прилагането на споразумението може и да не стане така гладко, както се предвижда. България и Румъния предупредиха, че могат да блокират приемането, ако Канада продължава да изисква визи за техните граждани. Следващата седмица Европейската комисия трябва да каже дали ще наложи визи за канадските граждани, за да има реципрочност в режима на движение.

Освен блокиране в Съвета, България и Румъния имат и други лостове за въздействие. Споразумението е "смесено", което означава, че то трябва да бъде одобрено и от националните парламенти и това дава възможност София и Букурещ да го блокират и на национално ниво.

В неделя, понеделник и вторник в Брюксел ще бъде канадският министър на имиграцията Джон Маккалъм и е възможно тогава да се очаква развитие по въпроса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Менда Стоянова: Кооперациите с каси не бива да се забраняват
Менда Стоянова: Кооперациите с каси не бива да се забраняват
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Пънкар или брекзитар?
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Пънкар или брекзитар?