НОВИНИ

Бойко Борисов разговаря с испанския премиер Мариано Рахой в резиденция "Бояна"

Министър-председателят на Испания Мариано Рахой е на двудневна официална визита у нас по покана на премиера Бойко Борисов. След срещата на двамата правителствени ръководители в резиденция "Бояна" тази вечер имаше и пресконференция за медиите. На нея Мариано Рахой отново потвърди предварително заявеното си намерение да не участва в срещата на върха ЕС - Западни Балкани на 17 май заради присъствието на нея на президента на Косово Хашим Тачи.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:00, 15.05.2018 (обновена)
Чете се за: 01:55 мин.
У нас
Бойко Борисов, министър-председател: За да не остане никакъв оттенък, че към България и нашето председателство има някакъв вид бойкот или нещо, което да накърни нашето желание за един траен мир... Повярвайте ми, наистина нашата цел е трайният мир и подобряването на условията на живот на Балканите. Затова и колегата каза „Ще дойда един ден по-рано, два дена ще стоя в София, за покажа на българския народ и на всички, че ние сме за единството и на съюза, и съответно да ти помогна на максимум“. Повтарям, това е добре и за Балканите, и за Европа. И утре е ден, неща да дойдат колегите. Заедно ще бъдем на срещата на ЕНП и на вечерята, така че ще имаме възможност и с останалите колеги да говорим. Факт е, че премиерът на Испания Мариано Рахой е два дни в България. Застъпва се със срещата и мисля, че от дипломатическа гледна точка и чисто приятелска, той изпълни своя ангажимент към мен и към председателството. Така че затова му благодаря.
;
Мариано Рахой - министър-председател на Испания: Испания винаги е поддържала една конструктивна позиция по отношение на западните балкани. И това заявих на министър-председателя Бойко Борисов, че ще подкрепя всички мерки, които допринасят за развитието и стабилността в региона от гледна точка на ценностите на Европейския съюз. Разбира се, ние високо ценим усилията и усърдието, с което работи министър-председателят на България по всички тези въпроси. Мисля, че той има основание да го направи. Мисля, че условията на живот ще се подобрят и той може да разчита на помощта на нашата държава.
;

Пресконференцията приключи току-що и както още на 23 април Мариано Рахой, цитиран от испанските медии, категорично заяви, че потвърждава позицията си да не участва в срещата на върха ЕС - Западни Балкани на 17 май в София. Независимо от това, той категорично заяви, че подкрепя всички приоритети на Българското председателство, насочени към перспективата на Западните Балкани за членство в ЕС. Той каза, че страната му ще помага по всякакъв начин за това ЕС и Западните Балкани да бъдат свързани по начин, по който това ще доведе до по-добро бъдеще за техните граждани.

Бойко Борисов посрещна Мариано Рахой в резиденция "Бояна" и първото нещо, което му показа бяха паната с мотото на Българското европредседателство - "Съединението прави силата". Двамата разговаряха както по двустранни теми, така и по всички важни въпроси, свързани с европейския и световен дневен ред. Те изразиха сериозно притеснение от излизането на САЩ от споразумението за иранската ядрена програма и Бойко Борисов посочи, че не случайно тази тема ще бъде вдигната като приоритет в неформалната среща на европейските лидери утре вечер в София.

Що се отнася до най-важния външнополитически приоритет на българското правителство и на Българското европредседателство, свързан с еврперспективата на Западните Балкани, Мариано Рахой каза, че несъмнено нашето председателство е едно от най-добрите до момента и всички наши приоритети са важни както за европейския, така и за световния дневен ред. От своя страна Борисов каза, че въпреки, че Мариано Рахой няма да подкрепи срещата на върха за Западните Балкани на 17 май с участието си, той неслучайно е дошъл в София един ден по-рано именно, за да заяви подкрепата си за цялостната политика на българското правителство за Западните Балкани.

Ето още от думите на двамата премиери:

;

Бойко Борисов запозна своя гост и с проблема на българските превозвачи. Мариано Рахой каза, че настояванията на повечето източноевропейски държави са справедливи и трябва с диалог да бъде постигнат необходимия консенсус. Двамата премиери разговаряха също и за общото европейско сътрудничество в борбата с тероризма, организираната престъпност и миграцията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гръмотевична буря със силен вятър и градушка се разрази в Плевен
Гръмотевична буря със силен вятър и градушка се разрази в Плевен
Километрични опашки от ТИР-ове по границите заради срив в системата на митниците
Километрични опашки от ТИР-ове по границите заради срив в системата на митниците