Британска фрегата ескортира руски военен кораб

Британското министерство на отбраната е притеснено от засилената активност на руския флот във водите около границите на Кралството. За последните два дни плавателни съдове от кралската флота се ескортирали руски кораби. Русия не е коментирала информацията.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
07:35, 26.12.2017 (обновена)
Чете се за: 00:33 мин.
По света

По данни на кралския флот на Коледа британската фрегата "Сейнт Олбънс" е ескортирала руския боен кораб "Адмирал Горшков" при движението му в Северно море, във "води от национален интерес", се посочва в съобщението. От министерството на отбраната съобщиха още, че ден по-рано се е наложило друг британски съд "Тайн", да наблюдава движението на руски разузнавателен кораб при движението му в Северно Море и Ламанша.

По-късно военен хеликоптер е бил изпратен, за да следи дейността на още два руски кораба. Няма да се поколебя да защитавам териториалните води и няма да допусна каквато и да било форма на агресия, заяви британският министър на отбраната Гавин Уилямсън по темата. Наскоро Лондон предупреди, че Русия представлява заплаха за интернет кабелите по морското дъно.

Засилената активност на руския флот се случва и на фона на обтегнатите отношения между Москва и Лондон и изказване на министър на външните работи Борис Джонсън, че има доказателства, че Русия се намесва в изборите на чужди държави. Обвинения отречени от колегата му Лавров.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
​Земетресение със сила 4,7 по Рихтер на западното крайбрежие на Гърция
​Земетресение със сила 4,7 по Рихтер на западното крайбрежие на Гърция
На втория ден на Коледа честваме Деня на бащата
На втория ден на Коледа честваме Деня на бащата