НОВИНИ

Бум на фалшиви новини в Хърватия за престъпления, извършени от мигранти

Хърватската полиция повдигна първо по рода си обвинение за разпространение на страх от мигранти чрез фалшиви новини. Обвинението е повдигнато срещу мъж, който излъгал, че бил нападнат от мигранти, за да оправдае закъснението си за работа. Като доказателство за нападението, той заснел видеоклип, който местна телевизия излъчила.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова
19:55, 09.11.2018
Чете се за: 00:24 мин.
По света

След проверка полицията в град Оточац установи, че нападение не е имало, а вестник „Ютарни лист” съобщи, че мъжът закъснял за работа, защото бил пиян. Говорител на полицията поясни, че обвинението е повдигнато заради „съчиняване и разпространение на фалшиви новини, които нарушават мира и спокойствието на гражданите”. 34-годишният обвиняем може да прекара до 30 дни в затвора. Той обаче още стои зад твърдението си, че мигранти го нападнали с дървени пръти.

През последните дни фалшивите новини за жестокости, извършени от мигранти, намират място не само в социалните мрежи, но и в някои медии тук в Хърватия. Серията от неверни информации идва след като наскоро стотици мигранти опитаха да преминат от Босна и Херцеговина на територията на Хърватия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обръщение на президента Румен Радев по случай 10 ноември
Обръщение на президента Румен Радев по случай 10 ноември
Спанакът, примесен с татул, е изтеглен от търговската мрежа в страната
Спанакът, примесен с татул, е изтеглен от търговската мрежа в страната