НОВИНИ

Бягство от затвора по "исландски"

Куриозно бягство на затворник в Исландия. Един от най-известните крадци на криптовалута Синдри Стефансон избяга от ареста и напусна страната. Любопитното в случая е, че Стефансон се е качил на самолета, в който е пътувал премиерът на страната.

Борис Бъчваров
от Борис Бъчваров
22:12, 18.04.2018
Чете се за: 00:35 мин.
По света
бягство затвора исландски

Кражба на 600 компютъра за генериране на криптовалута. Това е престъплението на Синдри Тор Стефансон, заради което той е задържан от властите в Исландия. Според специалисти компютрите са могли да генерират около 2 милиона долара.

Докато тече разследването и процесът срещу Стефансон, той решава да избяга от затвора, който е от отворен тип. 1 часа през нощта е перфектното време за измъкване през прозореца на една от сградите, в които е настанен Стефансон и той решава да действа именно тогава. Любопитен е фактът, че арестантите там имат право да ползват свободно телефон и интернет. Наблизо няма и ограда тъй като затворът е отдалечен на около 95 километра от международното летище Кефлавик.

Стефансон преминава безпроблемно разстоянието и хваща самолета за Швеция в 7 часа сутринта. На летателния апарат е и премиерът на Исландия Катрин Якобсдотир. Причината престъпникът да се качи на самолета безнаказано е фактът, че до момента на полета все още никой не знае за бягството. В момента Стефансон все още се намира на свобода, а властите в Исландия са издали международна заповед за арест.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обърнат автомобил по таван стои от дни в квартал Княжево
Обърнат автомобил по таван стои от дни в квартал Княжево
НСИ: Доходите на човек от домакинство са нараснали с 8%
НСИ: Доходите на човек от домакинство са нараснали с 8%