НОВИНИ

Бюджетът по Националната програма по пчеларство за 2020 г. е 6,4 млн. лв.

Бюджетът по Националната програма по пчеларство за 2020 г. е в размер на 6,4 млн. лв. Това заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите доц. д-р Янко Иванов при официалното откриване на 18-тото Международно изложение "Пчеларство - 2020", предаде пресцентърът на министерството.

бюджетът националната програма пчеларство 2020 млн
bnt avatar logo
от БНТ
14:45, 06.02.2020
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Той допълни, че размерът на средствата, които ще получат пчеларите тази година, е с 35% повече в сравнение с миналата година. Приемът по мерките ще стартира в края на месец февруари.

Заместник-министър Иванов подчерта, че Министерство на земеделието, храните и горите отдава голямо значение на пчеларството.

"Не случайно само то има самостоятелна програма в сектор "Животновъдство", каза още той.

По думите му, има редица инициативи съвместно със сдруженията и съюзите на пчеларите в България.

"Създадохме Консултативен съвет по Пчеларство, който съвместно решава проблемите в сектора", уточни заместник-министърът на земеделието, храните и горите.

По отношение на отравянето на пчелните семейства доц. Иванов посочи, че този проблем е най-осезаем през пролетта, когато започне селскостопанската дейност.

"По този повод въведохме стандартна оперативна процедура за вземане на проби. Също така създадохме и лаборатория, като в момента се акредитират методите. Целта е в началото на земеделския сезон да можем да отговорим подобаващо на бранша и нарушителите да бъдат изпратени на съд", подчерта той.

Заместник-министър Иванов съобщи още, че се инициират и обучения на пчеларите в страната във връзка с новостите в сектора.

В изложението тази година участват над 135 фирми, както и представители на 20 държави. Форумът на пчеларите е организиран от Областния пчеларски съюз в Плевен в партньорство с Министерството на земеделието и храните и областната администрация в града. На него пчеларите от страната и Балканите могат да се снабдят с всичко необходимо за производство на мед и пчелни продукти.

Изложението ще продължи до 9 февруари включително.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Акция на МВР и прокуратурата на Калотина, има задържани митничари и полицаи
Акция на МВР и прокуратурата на "Калотина", има задържани митничари и полицаи
Отлага се 29-ият Международен балетен конкурс във Варна
Отлага се 29-ият Международен балетен конкурс във Варна