"Частен случай": 20-годишна битка за купуване на земя в парк "Бачиново"

Защо един собственик на заведение в Благоевград притежава само част от земята под сградата и какви са пречките да откупи останалата част от парцела от общината. Каква заплаха виждат общинските съветници и с какъв аргумент се противопоставят на сделката - вижте в рубриката "Частен случай".

от Станислава Христова
09:51, 20.01.2019
Чете се за: 02:27 мин.
У нас

Парк "Бачиново" - място, което жителите на Благоевград пазят ревностно от застрояване.

- Не е правилно да се продава терен в парка на Благоевград.

- "Бачиново" е белите дробове на Благоевград.

Бизнесмен вече 20 години води битка за купуване на земя в парка. Защо при няколко различни ръководства на Благоевград сделка няма? Вие гледате частен случай, аз съм Станислава Христова.

1982 година - в най-големия парк край Благоевград, Районната потребителна кооперация получава право да построи кафе-сладкарница. 1995 година - заведението, без земята под него, е купено от местен бизнесмен.

Иван Давидков, бизнесмен: 2000 година внесохме молба до Община Благоевград за закупуване на парцела, на който се намира заведението. Беше ни продаден недвижим имот частна общинска собственост с площ от 170 квадрата. Но за съжаление имота не беше 170, беше по-голям, но не знам защо и поради каква причина беше записан така и така се сключи договор с община Благоевград. Платихме си имота по законовия ред и станахме съсобственици, дефакто се оказахме с общината в един парцел.

Два пъти собственикът на заведението прави опити да откупи частта от парцела, която е общинска собственост.

Първият път преписката не влиза за разглеждане в Общинския съвет, след като заради спор между тогавашния кмет и главния архитект тя е изтеглена от сесия. В края на миналата година Давидков прави втори опит за придобиване на цялата собственост върху парцела под заведението.

Атанас Камбитов, кмет на община Благоевград: Става въпрос за нормална процедура за прекратяване на съсобственост, в момента общината и господин Давидков са съсобственици, това е нормална процедура, законова и господин Давидков има законното право да го иска, друг е въпроса дали общинския съвет ще го приеме или не.

Продажбата на имота може да разреши само местният общински съвет. Против нея обаче са част от съветниците в Благоевград.

Андон Тодоров, общински съветник: В момента, в който се продаде тая земя ясно и категорично никой не може да каже че не може да се строи. Утрешния ден винаги може да се появят някакви инвестиционни намерения, земята си е негова, ще каже това си е наша земя, това си е моя земя, аз имам намерения. И така няма кой да го спре.
Иван Давидков, бизнесмен: Парцелът е с изчерпано право, защото правото на строеж е изпълнено върху него.
Злата Ризова, общински съветник: Парка трябва да бъде запазен такъв какъвто е, в момента. "Бачиново" е белите дробове на Благоевград и аз смятам, че няма благоевградчанин, който да е съгласен парка да се дава каквато и да е възможност да бъде застроен, дори и минимална.
Атанас Камбитов, кмет на община Благоевград: ...щяло да има застрояване и така нататък, не точно обратното - ПУП-а 2015 година, който прие същия този общински съвет ясно и категорично казва, за това го взехме - Бачиново, Ловния дом, никакво застрояване.

На последното заседание на общинския съвет в Благоевград, мнозинството съветници отхвърлиха молбата на бизнесмена за купуване на спорния парцел земя.

Андон Тодоров: Преди време има решение на общински съвет, където ясно е разписано че когато общината има повече от ½ от дадена, в случай дадена земя, няма право да продава. Сега случая е точно такъв влизаме точно в тази хипотеза, защото въпросната фирма разполага с около 170 квадрата от терена, останалото е на общината до 580 мисля че е. Така, че смятам че е добре след като е така ние можем да кажем от общината дайте да изкупим неговото, за да запазим парка.
Атанас Камбитов, кмет на община Благоевград: Вариантите са 2 - или той изкупува нашата част, или ние изкупуваме неговата, но на този терен, който плащаме примерно, има сграда която е негова и дефакто каква е ползата на общината?! Никаква.

Заради съмнения, че сделката за продажба на земята е незаконна, общинският съветник Злата Ризова е сезирала прокуратурата.

Злата Ризова, общински съветник: Какво се е случило през годините с този имот, как той от публична общинска собственост е станал частна общинска, за да може да бъде продаден на господин Давидков. Единствено и само принципала може да смени статута и предназначението на земята, към момента и статута и предназначението е сменено, без решението на Общински съвет.

Предложението за ликвидиране на съсобственост и купуване на общинския дял от земята под ресторанта от бизнесмена се очаква да бъде внесено за ново разглеждане в общинския съвет през следващите месеци.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Кой да е печелившият отбор за евроизборите? - говори Калоян Паргов
Кой да е печелившият отбор за евроизборите? - говори Калоян Паргов
В Пампорово отбелязват Световния ден на снега с много игри и награди
В Пампорово отбелязват Световния ден на снега с много игри и награди