"Частен случай": 38 години три поколения чакат нов дом в блок "Добрич"

38-годишна е историята на блок "Добрич". Започва през 1981 г. с отчуждаване на собствениците и събарянето на къщите им след 1983 г.

от Светлана Ганчева
09:30, 17.02.2019
Чете се за: 03:32 мин.
У нас

Ще се роди ли следващото поколение в семейните жилища на блок "Добрич" или ще обикаля строежа като прабабите и прадядовците си?

Снежана Стоянова - собственик в блок "Добрич": Аз бях точно пети клас, моето дете е четвърти в момента.

Девет кметски мандата по-късно блок още няма, а общинските съветници спорят за начина на финансиране.

Йордан Йорданов - кмет на Община град Добрич: Блок "Добрич" е една кауза.
Деяна Йорданова - собственик в блок "Добрич": Видяхме го, че на партийна основа се гласува.

Мария Маркова - собственик в блок "Добрич": Къде са парите?

Иво Пенчев, председател на Общински съвет - Добрич: Не е редно този състав на общински съвет да взема дългосрочен кредит.

Докато чакат, собствениците "временно", живеят в оборотни жилища.

Снежана Стоянова - собственик в блок "Добрич": Само искам да попитам общинските съветници, които гласуваха "въздържал се", биха ли сложили техните родители в тази мизерия 33 години?
Иво Пенчев, председател на Общински съвет - Добрич: Всички са прави в общински съвет, въпрос на гледна точка.

Там, където чакащите са живеели, сега има басейн, стоматология, съдебна палата... Дом за тях - все още не.

Анели Чобанова, адвокат на собствениците в блок "Добрич": Въпиющо нарушение на човешки права.

Деяна Йорданова - собственик в блок "Добрич": Три поколения вече, три поколения с объркани животи.
;

През 80-те в Толбухин започва обновление на центъра. Собствениците на къщи там са изселени срещу обещанието "до три години" да живеят в новия блок "Девети септември".

Д-р Димитър Ганчев - собственик в блок "Добрич": И започна нашето ходене по мъките...

Мария Маркова - собственик в блок "Добрич": Изнасяйте се, за два дена да ви няма тука.

Деяна Йорданова - собственик в блок "Добрич": В деня на абитуриентския ми бал през 1985 г., точно в деня трябваше да бъде великото изселване. Изпратиха ме както си му е редът, и вечерта се прибирам в два часа, просто нямаше къде да си легна.

Д-р Димитър Ганчев - собственик в блок "Добрич": И 87-ма година получаваме покана да се явим в СДИ "Изграждане на селищни системи", за да изберем апартамент в блок "Девети септември". Те построиха А, Б, В и Г и спряха.

Ангел Пенев - собственик в блок "Добрич": Аз бях дете, сега станах дядо вече и все чакаме, майка ми почина, брат ми почина.

Дочо Марков - собственик в блок "Добрич": Аз дойдох на 40 години тука...

Оборотните жилища са в крайните квартали, малки и овехтели, въпреки усилията на уж временните си обитатели.

Зевшан Мустафа - собственик в блок "Добрич": Когато навън спре да вали, тук продължава да вали, защото нямаме изолация, тоалетната е стара, дограмата е стара.
;

След 1989 г. Толбухин става Добрич, а блок "Девети септември" е разделен на две след съдебни спорове заради направени промени в проекта. Блок "Добруджа" е завършен, настанените в "Добрич" още чакат.

Димитър Ганчев - собственик в блок "Добрич": Едва вече 2009 г. получаваме втора покана да си изберем апартамент в блок "Добрич".

Там откриват, че квадратурата на апартаментите им е намалена, но се примиряват. Фирмата на Йордан Апостолов печели през 2011г. отменената веднъж обществена поръчка за строителството.

Йордан Апостолов, собственик на фирмата - изпълнител (до 2014 г.): И за по-малко от година и половина ние приключихме с грубия строеж и оттам насетне отново попаднахме в един цикъл, в който общината каза ние няма да финансираме този жилищен блок да го завършим.

Дотогава от общинския бюджет влагат средно по 600 хиляди лева годишно за блока. През 2011-та обаче 700 хиляди са дадени за футболния клуб "Добруджа". Според всички страни в казуса това е една от основните причини за спиране на строежа. Другата са споровете в общинския съвет как точно да се финансира довършването.

Деяна Йорданова - собственик в блок "Добрич": Видяхме го, че на партийна основа се гласува.

След дълга кореспонденция с държавата решението е оставено изцяло на Община Добрич. Администрацията предлага теглене на кредит от 2 милиона и 500 хиляди лева.

Йордан Йорданов - кмет на Община град Добрич: Ние продължаваме да твърдим, че нашият първи вариант, който предложихме през декември и впоследствие на двете извънредни сесии, остава най-добрия - аз съм наистина разочарован от политическото решение, на което ние бяхме свидетели.
Иво Пенчев, председател на Общински съвет - Добрич: Дали тези пари, които се искат от общинската администрация, биха били адекватни за целия град или това биха били пари, които решили проблема само и единствено на 21 семейства.
Зевшан Мустафа - собственик в блок "Добрич": Ние не искаме да ощетим 60 000 души, ние искаме просто да си възвърнем имотите.
Д-р Димитър Ганчев - собственик в блок "Добрич": Но искам справедливост.

След като тегленето на този кредит отпада, на 25 януари е отхвърлено и актуализираното предложение за по-малък - от 2 милиона лева. Водещата група в съвета иска друго - да се увеличи капиталовата програма на общината и да се допълни с мостово финансиране от държавата.

Иво Пенчев, председател на Общински съвет - Добрич: Финансиране на блока - категорично да, но със собствени средства.

Самият председател обаче дори не участва в гласуването и прегласуването на предложението. На сесията на 26 февруари администрацията ще внесе ново предложение - за 600 000 лв краткосрочен заем.

Йордан Йорданов - кмет на Община град Добрич: И ако всичко се развие по най-благоприятен начин, най-добрите варианти са блокът да започне да се довършва през лятото.

Част от съветниците смятат също, че администрацията е надценила сумата за довършване, докато е подценила цената на общинския дял.

Йордан Йорданов - кмет на Община град Добрич: Само че в оценката пише много ясно - към днешна дата, в това състояние на блока, общинската част би струвала два милиона. След завършването на блока, въвеждането му в експлоатация и акт 16 общинската собственост би струвала около 3.5 милиона.
;

Собствениците обаче вече са си наели адвокат. Според справката в Съда по правата на човека, търпението им е безпрецедентно.

Анели Чобанова, адвокат на собствениците в блок "Добрич": Там делата варират за подобни закъснения от 18, най-много 21 години, при тях са 33, 36, 35, а това не търпи политически пристрастия.

38-ма година опитът на собствениците от блок "Добрич" доказва, че наистина няма нищо по-трайно от временните решения. Дали ще оставят на внуците само този опит или ще получат и домовете си?

Деяна Йорданова - собственик в блок "Добрич": Те не бързат, бърза времето, времето им за живот изтече.
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Изтеглиха дерайлиралите цистерни от жп линията Пловдив - Карлово
Изтеглиха дерайлиралите цистерни от жп линията Пловдив - Карлово
За първи път: Израелски филм спечели големия приз на Берлинале
За първи път: Израелски филм спечели големия приз на "Берлинале"