САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

"Частен случай": Как се сваля и връща статут за къща на 111 години?

В рубриката "Частен случай" ще видите един абсурд, свързан с недвижима културна ценност. Как се сваля и връща статут за къща на 111 години, която вече я няма?

от Татяна Йорданова
10:00, 28.10.2018
Чете се за: 02:37 мин.
У нас

От Двойната къща остана паркинг. И този паркинг в момента е паметник на културата. Опитваме се да разберем как се стигна до този прецедент в историята на културното ни наследство.

Двойната къща днес трябваше да навърши 111 години. Къща близнак, чиято архитектура е заслужила признанието паметник на културата. Което автоматично я защитава и задължава собствениците ѝ да я поддържат в добър вид. В последните си години обаче тя е в лошо състояние. Дълго време последният ѝ собственик Кирил Киров, по прякор Японеца - не я възстановява, въпреки че е длъжен по закон.

чл. 71 от Закона за културното наследство: Собствениците, концесионерите и ползвателите на недвижими културни ценности са длъжни да полагат необходимите грижи за тяхното опазване, съхранение и поддържане в добро състояние.

При унищожаване на недвижима културна ценност поради неизпълнение на задълженията по ал. 1, т. 1 и 2 лицата по ал. 1 са длъжни да я възстановят в същия вид - с оригиналните обемно-пространствени параметри и архитектурни и художествени характеристики. Срокът за възстановяване се определя от министъра на културата.

Вместо това Кирил Киров настоява защитения статут да падне. И той пада. По предложение на Националния институт за недвижимо културно наследство и след решение на експертен съвет към Министерството на културата.

Един от мотивите в предложението е: „Липсата на частен интерес за нейното запазване я обрича на бавно изчезване" . Макар, че според закона нейното запазване би трябвало да бъде задължение, а не интерес. Къщата е обречена на бързо изчезване. Въпреки живата верига, която се изправя срещу багерите.

Така на мястото на Двойната къща, точно до бизнес сградата на Кирил Киров, днес стои паркинг. Изведнъж собственикът изцяло променя мнението си и настоява къщата, която вече не съществува, да бъде призната за паметник на културата.

Най-вероятно е бил посъветван от умни хора да се съгласи на този статут, защото се подготвя освобождаване от данъци на сгради - паметници на културата.

Националният институт за опазване на културното наследство отново е съгласен.

арх. Валентина Василева: Не може институтът, призван да пази културното наследство, в продължение на 1 година да си обърне мнението на 180 градуса.

Архитект Василева не променя мнението си. Като член на експертния съвет тя е против и в двата случая - и при снемането, и при връщането на защитения статут на къщата.

Директорът на Института не пожела да се срещне с екипа ни, а на писмения въпрос от наша страна - защо чл. 71 от закона не е спазен, не получихме конкретен отговор.

Пламен Петров, "Пазители на културното наследство": Просто имам чувството, че има една институция, която е най-отговорна, а всъщност въобще не се интересува колкото нас.

Защитеният статут е върнат. С него и законовият ангажимент на Кирил Киров да възстанови Двойната къща. Но не цялата. А само две от фасадите ѝ. С право на пристрояване към съседната сграда, също негова. Така е записано в решението на експертния съвет към Министерството на културата.

От ведомството отказаха среща с екипа ни. Изпратиха ни писмен отговор.Съгласували са технически проект за офиси и хотел, който включва възстановяване на източната и южната фасада на Двойната къща. Което означава, че къщата, в автентичния ѝ вид вече никога няма да съществува.

арх. Валентина Василева: То ще бъде една нова сграда със залепени 2 фасади, които ще бъдат копие, реплика на това, което вече го няма…
Галина Лачева, "Пазители на културното наследство": Все едно да взема строител и да построя нещо и да кажа „Ето ви тука Айфеловата кула, ето ви го Невски, след като сме го разрушили.

Тук идва и друг парадокс. Обявяването на несъществуваща сграда за паметник на културата е не просто абсурдно. Незаконно е. ~За да бъде призната за паметник на културата една сграда трябва да е на повече от 50 години.

Направихме многократни опити за разговор с г-н Киров, за да разберем какви са бъдещите му планове за това място. Той отказа да застане пред камерата ни.

Бизнесменът не отговори и на писмената ни покана за разговор. До момента няма внесени проекти за строеж в общината. А няма и поставен срок, който да ангажира Кирил Киров да да съгради отново паметника на културата.

Галина Лачева, "Пазители на културното наследство": За мен обяснението е упражняване на престъпна небрежност със съмнение за задкулисни игри.
Пламен Петров, "Пазители на културното наследство": Един вид собствениците сами са оставени да решават.
арх. Валентина Василева: И виждаме как за едни може, за други - не. Едни са облагодетелствани, други не.

Разказите за Двойната къща се допълват и винаги стигат до едно и също заключение. Член 71. от Закона - стои неизползван. А спазването му може да спаси и други стари къщи със славна история - като къщата на Гешов например.

Двойната къща е мерена с двоен аршин. В един момент не заслужава да съществува, а в следващия е паркинг - който трябва да се превърне паметник на културата.

арх. Валентина Василева: Аз изпитвам нещо средно между безсилие, срам и гняв.

А съдбата ѝ е нещо средно между минало свършено ... и бъдеще неопределено.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Велислава Кръстева: ДПС настоява за отстраняване на Валери Симеонов от властта
Велислава Кръстева: ДПС настоява за отстраняване на Валери Симеонов от властта
Арт аквариум откриха в Шанхай
Арт аквариум откриха в Шанхай