НОВИНИ

CNN излъчи кадри с двойник на убития в Турция саудитски журналист

Нов запис по случая „Хашоги“. CNN разпространи кадри с двойник на убития саудитски журналист. Видеото е от охранителни камери в района на консулството на Саудитска Арабия в Истанбул и е заснето малко след изчезването на Джамал Хашоги преди около три седмици. Мъжът на кадрите е с дрехите на журналиста. Засега не е потвърдена достоверността на записа. Според INN "двойникът" на Хашоги е офицер от саудитските служби.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
17:43, 22.10.2018
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Последните моменти на Джамал Хашоги и годеницата му заедно: заснети са на 2 октомври пред дома им, малко преди да отидат в саудитското консулство. Журналистът е видян последно да влиза там.

Рияд призна, че в консулството е станала „сериозна грешка“ и обеща виновните за смъртта на журналиста да бъдат наказани. Но къде е тялото на Хашоги засега не е известно. Турският президент обеща утре да огласи подробности за неговата смърт.

;

Продължава дипломатическият натиск над Рияд да признае истината за изчезването на журналиста. Заради случая „Хашоги“ Германия замразява износа на оръжия за Саудитска Арабия.

Петер Алтмайер, министър на икономиката на Германия: Направените досега изявления не ни удовлетворяват. Това, което искаме от саудитското правителство са отговори.

Белгия също обмисля дали да спре износа на оръжие за арабското кралство. Миналата година Рияд е бил най-големият клиент на валонския военнопромишлен комплекс с продажба на стойност 153 млн. евро.

;

Канада също предупреди, че може да отмени оръжеен договор със Саудитска Арабия за милиарда долари. От Европейската комисия днес обявиха, че Евросъюза съгласува обща позиция в отговор на убийството на журналиста.

Почти 45 години след световната петролна криза, петролът продължава да е мощното оръжие на Саудитска Арабия. В страната се намират 18 процента от петролните запаси в света, което превръща кралството в най-големия износител на петрол в глобален план.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разбитата печатница за пари е най-голямата за последните 11 години
Разбитата печатница за пари е най-голямата за последните 11 години
ДРУГИТЕ новини: Без пластмасови чинийки и бъркалки
ДРУГИТЕ новини: Без пластмасови чинийки и бъркалки