НОВИНИ

Сблъсъци на антиправителствените протести в Тирана

Пореден бурен протест срещу правителството в Албания. Демонстрантите се опитаха да влязат в парламента. Стигна се до сблъсъци. Възможно е да има и ранени , но не е потвърдено офицаилано.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:49, 21.03.2019 (обновена)
Чете се за: 00:38 мин.
По света

"Рама, вън!" Това скандираше събралото се множество в центъра на Тирана. Преди месец в Албания започнаха протести срещу управлението на Социалистическата партия и премиера Еди Рама. Демонстрантите, водени от опозиционната Демократическа партия, обвиниха кабинета на Рама е че е корумпиран и свързан с организираната престъпност. Правителството категорично отрича. А протестиращите искат оставката му и предсрочни избори.

Селман Исуфи: Първо искаме свобода на изразяването. Второ, ако искаме премиерът Еди Рама да си тръгне, значи трябва да го направи. Много сме разочаровани от него.

Ружди Гуси: Имам много причини да протестирам.Този премиер направи толкова много лоши неща.Той трябва да си тръгне!
;

Събралото се множество няколко пъти неуспешно се опита да нахлуе в парламента като разкъса полицейския кордон. Към органите на реда летяха димки, пиратки, камъни. Полицията отговори със силни водни струи. В средата на март демонстрантите бяха разпръснати със сълзотворен газ. Дела за агресивно поведение бяха заведени срещу 33-ма души.

Според управляващите, действията на опозицията вредят на имиджа на Албания и са в разрез с желанието на страната за членство в ЕС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радев: Случаят с апартаментите рефлектира върху доверието на политическата класа
Радев: Случаят с апартаментите рефлектира върху доверието на политическата класа
Таксиметрови шофьори излязоха на протест в София
Таксиметрови шофьори излязоха на протест в София