НОВИНИ

Ден за размисъл преди повторните местни избори в Турция

В предварителните проучвания кандидатът на основната опозиционна Народно-републиканска партия Екрем Имамоглу води с около 5% пред бившия премиер, издигнат за кмет от управляващите - Бинали Йълдъръм. Вижте повече от включването на специалния пратеник на БНТ в Турция Александър Марков:

Александър Марков
от Александър Марков
08:03, 22.06.2019 (извънредно)
Чете се за: 00:47 мин.
По света

Изборите се провеждат на фона на тежка икономическа криза и обтегнати международни отношения на Турция с основни нейни партньори като САЩ и ЕС. Според последните проучвания, кандидатът на опозицията Екрем Имамоглу запазва преднината си пред бившия премиер, издигнат за кмет от управляващите - Бинали Йълдъръм.

Исмаил Шехин, редактор във в. "Миллиет": Много са важни тези избори, защото една-трета от икономиката се върти в Истанбул. И всички - управляващата партия и другите, не искат да загубят този голям град. Аз гледам, че кюрдите са най-обичайните избиратели в Турция. Те винаги знаят за кого да гласуват.
Аху Йозюрт, журналист от Истанбул: Сега ситуацията е решаваща. Имаме повторно гласуване. И много хора казват Имамоглу, заради несправедливия начин, по който се отнесоха с него и как му беше отнет постът. Той води в проучванията - някои казва с два пункта, други - с 8-9. Аз ще съм предпазлива и ще кажа, че едва ли преднината му е повече от два пункта. Но през последните 72 часа кюрдският вот става все по-важен. Мисля, че Партията на справедливостта и развитието ще се опита да го спечели. При предишния вот именно кюрдските гласове помогнаха на Имамоглу.

Според мнозина, именно кюрдите ще са решаващият фактор на тези избори, както се случи и през месец март. 10% от имащите право за глас в Истанбул са именно кюрди. От 25 години кметското място на града е в ръцете на управляващите и евентуална загуба би била тежък удар за Ердоган.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пореден антиправителствен протест се проведе в Албания
Пореден антиправителствен протест се проведе в Албания
Шопските празници в Елин Пелин започнаха за 50-и път
Шопските празници в Елин Пелин започнаха за 50-и път