НОВИНИ

До месец ЕС ще разработи ответни мерки за митата на САЩ

В едномесечен срок ЕС ще разработи ответни мерки на повишаването на митата за внос на стомана и алуминия от САЩ, заяви еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси пред френско радио. „Необходимо е президентът на САЩ Доналд Тръмп да осъзнае, че неговите партньори за решителни. В Европейския съюз ние разработваме еквивалентни мерки в областта на митата. Ние инициирахме процедура за урегулиране на разногласията в рамките на Световната търговска организация (СТО), която ще продължи около един месец. И при завършеното на този месец ние ще въведем в действие еквивалентни мерки по отношение на редица стоки от САЩ, за да демонстрираме с това, че нямаме намерение да допускаме подобна ескалация на ситуацията “,каза еврокомисарят.

bnt avatar logo
от БГНЕС
11:00, 08.06.2018
Чете се за: 00:34 мин.
По света
месец разработи ответни мерки митата сащ

“Напълно законно е от страна на държавите, партньори на САЩ, по-конкретно Франция и Канада, на срещата на Голямата седморка, да бъдат приети решителни и мощни ответни мерки“, подчерта Московиси. При това еврокомисарят категорично отхвърли разглеждането на това противопоставяне като „търговска война“ . „Ние няма да се поддадем на съблазънта да водим търговски войни. Този термин не съответства на сегашната ситуация, тъй като нашите ответни мерки се предприемат в пълно съответствие със съществуващите закони по отношение на страни, водещи едностранчива политика“. Според Московиси „при възникването на търговска война губят всички участващи в нея страни“.

Едновременно с това еврокомисарят определи като „агресивни и незаконни“ действията на САЩ за увеличаване на вносните мита за стомана и алуминий. „Това е глупав, безполезен и незаконен конфликт около износа на стомана. Гледам без оптимизъм на ситуацията и предполагам, че след месец Тръмп пак няма да промени решението си.“

От 23 март САЩ въведоха нови мита за вноса на стомана и алуминий – съответно 25% за стоманата и 10% за алуминия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Български евродепутати с кампания срещу двойния стандарт при горивата в ЕС
Български евродепутати с кампания срещу двойния стандарт при горивата в ЕС
Македонски медии: Гърция и Македония са близо до решение на спора за името
Македонски медии: Гърция и Македония са близо до решение на спора за името