Дръзко бягство на българин от индонезийски затвор

Българин избяга от затвор на индонезийския остров Бали заедно с други трима чужденци - австралиец, индиец и малайзиец. 43-годишният Димитър Николов Илиев е излежавал 7-годишна присъда за пране на пари и други престъпления, съобщават Ройтерс и Франс прес. Според полицията, четиримата вероятно са се измъкнали по време на сутрешната молитва на мюсюлманите затворници.

от Георги Джартов, кор. на БНТ
19:41, 19.06.2017
Чете се за: 00:41 мин.
По света

Полицията организира мащабно търсене на четиримата затворници, които към момента се предполага, че се укриват в района около затвора на остров Бали. Според разследващите органи, престъпниците са подготвяли плана си седмици наред, преди да извършат дръзкото бягство.

Сурунг Пасарибу: "Полицаите и служителите в района координират работата и всички са мобилизирани. Властите съгласуват дейностите по залавяне на затворниците".

Четиримата мъже са пропълзели през тесен тунел широк около 70 см и дължина около 12 метра. Според полицейски източници, само прокопаването на тунела е отнело поне една седмица. Престъпниците предвидливо са наводнили тунела след бягството си, за да прикрият следите.

Остров Бали е една от основните забележителности на Индонезия и е важен логистичен център. Не малко чужденци се опитват да пренасят наркотици, въпреки изключително строгите наказания за подобни престъпления. В допълнение, индонезийският президент Джоко Уидодо поднови войната срещу опиатите, което допълнително пренасели местата за изтърпяване на наказания.

Затворът Керобокан, от който е избягал българина е предвиден за около 300 човека, но в момента побира над четири пъти повече души. Бягствата от пренаселените затвори в Индонезия са чести, като само миналия месец над 400 престъпници избягаха от затвор на остров Суматра.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Да не се променя БДС за киселото мляко настояват млекопреработватели
Да не се променя БДС за киселото мляко настояват млекопреработватели
ДРУГИТЕ новини: Байк треска в Сирк дю Солей
ДРУГИТЕ новини: Байк треска в Сирк дю Солей