НОВИНИ

Две години от присъединяването на Крим към Русия

Навършват се две години от присъединяването на Крим и град Севастопол към Руската федерация. В много големи градове в Русия са планирани празнични шествия и тържествени концерти. Основните мероприятия ще бъдат в Москва и Севастопол.

bnt avatar logo
от БНТ
07:25, 18.03.2016
Чете се за: 00:50 мин.
По света

Втората годишнина от събитието беше отбелязана тази нощ с многохилядно шествие по централните улици на столицата Симферопол. Начело на похода застанаха пълномощника на президента на Руската Федерация в Кримския федерален окръг, държавния глава на Крим и говорителя на парламента на републиката, които носеха руското знаме.

Анексиране или присъединяване – около тези два термина продължава да се върти дебатът, свързан със съдбата на Кримския полуостров. На 16-ти март 2014 година над 95 на сто от жителите му, които са предимно рускоговорящи, се обявиха за присъединяване към Русия. Два дни по-късно президентът Владимир Путин подписа официалното влизане на Суверенна Република Крим в състава на Федерацията. В Украйна, а и на запад обаче, най-често използваният в медиите термин си остава "окупация".

Въпреки че властите на полуострова цитират данни, че за последните две години средната заплата е скочила със средно 33 на сто, територията продължава да е обект на международни санкции. През ноември Крим потъна в мрак, след като доставките на електроенергия от Украйна бяха прекъснати. Тогава неизвестни нападатели взривиха електрически стълбове и оставиха без ток почти цялото население.

Западът, начело със Съединените щати, отказа да признае резултата от референдума. Барак Обама го обяви за нелегитимен, а британският премиер Дейвид Камерън каза, че за Русия ще има сериозни последствия заради нарушаването на международното право. В навечерието на годишнината, американският държавен департамент излезе с изявление, че ще продължи политиката на санкции срещу управляващите в Крим.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Училищен психолог: Родителите са виновни за агресията на децата, не алкохолът
Училищен психолог: Родителите са виновни за агресията на децата, не алкохолът
Преговорите за Сирия остават в застой
Преговорите за Сирия остават в застой