НОВИНИ

Двуполюсни реакции на ударите на САЩ в Сирия

От силни послания в подкрепа до яростно отхвърляне, реакциите по света на американските удари в Сирия могат да се обединят основно в подкрепящи и отхвърлящи.

bnt avatar logo
от Източник: БГНЕС
14:59, 07.04.2017
Чете се за: 01:21 мин.
По света
двуполюсни реакции ударите сащ сирия

Категорично против ударите се обявиха

Русия: Това не е изненада, защото Москва е основният съюзник на режима на Башар Асад и затова позицията й беше твърдо против. В изявление на Кремъл ударите бяха наречени „агресия срещу суверенна държава в нарушение на международното право”.

В отговор Москва обяви, че прекратява споразумението си със САЩ за избягване на сблъсъци в сирийското въздушно пространство.

Русия призова и за спешно свикване на извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН.

Иран: Иранският режим, който също е съюзник на Дамаск, „категорично осъди” въздушния удар и го определи като „едностранно военно действие”.

Техеран заяви, че предлог за удара е химическата атака.

;

Твърда позиция в подкрепа на ударите

Франция/Германия: В съвместно изявление президентът Франсоа Оланд и канцлерът Ангела Меркел обявяват, че Асад носи „цялата отговорност” за американските удари след предполагаемата химическа атака.

Великобритания: Близък съюзник на САЩ, който каза, че „напълно подкрепя” ударите, които окачестви като „подходящ отговор на варварското използване на химически оръжия”.

Лондон изтъкна, че ударите „целят да възпрат по-нататъшни атаки”.

Турция: Съюзникът от НАТО, който е ключов играч в сирийския конфликт и има променливи отношения с Вашингтон, приветства ударите като „положителни”. Зам.-външният министър каза „Вярваме, че режимът на Асад трябва да бъде наказан напълно на международната арена”.

Турция се обяви за въвеждане на зона, забранена за полети в Сирия.

Саудитска Арабия: Представител на външното ведомство приветства „смелия” президент на САЩ Доналд Тръмп за това, че е предприел действия, когато международната общност не е успяла да възпре действията на режима.

Израел: Премиерът Бенямин Нетаняху каза, че Израел „напълно подкрепя” „силното и ясно послание”, изпратено от въздушните удари. Той добави, че посланието трябва „да отекне не само в Дамаск, но и Техеран, Пхенян и на други места”.

Япония: Премиерът Шиндзо Абе каза, че Япония „подкрепя решимостта на правителството на САЩ и че никога няма да толерира разпространяването и използването на химически оръжия”.

Сирийските бунтовници: Водеща сирийска бунтовническа групировка каза, че един удар „не е достатъчен” и добави, че „има 26 въздушни бази, от които се нападат цивилни”.

;

Други реакции

Китай: Пекин излезе с нюансирана реакция и каза, че е „належащо” да се избягва „по-нататъшно влошаване на ситуацията”. Говорителка на външното министерство добави: „Противопоставяме се на използването на химически оръжия от която и да е страна, организация или лице при каквито и да било обстоятелства, за каквато и да било цел”.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Миноносецът „Портър”, атакувал Сирия, е бил на операция във Варна
Миноносецът „Портър”, атакувал Сирия, е бил на операция във Варна
Делото Килърите влиза във Върховния касационен съд за втори път
Делото "Килърите" влиза във Върховния касационен съд за втори път