НОВИНИ

ЕК може да отмени механизма за наблюдение на Румъния

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обяви, че може да бъде прекратен мониторинга за Румъния, наложен преди приемането на Румъния Европейския съюз през 2007. По същия механизъм се наблюдава и България, а двете страни досега винаги са вървели "в пакет". Юнкер обяви това след среща с румънския премиер Дачиян Чолош и отново обеща, че до края на мандата на тази Европейска комисия мониторингът ще отпадне.

Владислав Велев
от Владислав Велев
11:30, 16.02.2016
Чете се за: 01:01 мин.
По света

Румъния е готова да напусне механизма за сътрудничество и проверка, стана ясно след среща между председателя на Европейската комисия и новия румънски премиер Дачиян Чолош. Юнкер препотвърди намерението си механизмът да бъде отменен и за двете страни до края на мандата му през 2019, но излиза, че за Румъния това може да стане по-рано.

Жан-Клод Юнкер:
"Обясних на премиера какви са нашите условия, но очаквам до края на мандата на тази комисия да прекратим механизма за наблюдение. Няма тясна връзка между това, което аз наричам Българският случай и Румънският случай. Ако Румъния е готова преди нашите приятели - българите - е ясно, че за нея механизмът ще бъде прекратен. Ако Румъния достигне онова ниво на въвеждане и налагане на мерки, което очакват от нея Европейската комисия и други държави-членки на Съюза, механизмът също ще бъде прекратен."

Румънският премиер настоя за отпадане на наблюдението, но добави, че въпреки положителния доклад отпреди месец, има още работа за вършене:

Дачиян Чолош:
"Според нас механизмът постигна целите си, поставени при неговото въвеждане. Това не означава, че няма да продължим борбата си с корупцията. Има възможности този процес да бъде включен в националните механизми за правораздаване. С господин Юнкер говорихме за реформите, които искаме да направим на административно ниво, в съдебната система и в борбата срещу корупцията. За да можем да консолидираме този прогрес, имаме нужда първо от прозрачна и ефективна администрация."

Механизмът за сътрудничество и проверка беше въведен от Европейската комисия преди присъединяването на България и Румъния към Европейския съюз. Идеята е Комисията да посочва недостатъците в борбата с корупцията, организираната престъпност и реформата на съдебната система. Досега двете страни винаги са вървели "в пакет", макар че понякога е имало призиви да бъдат отделени, тъй като Румъния, изглежда, има по-голям напредък.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ПИТАМЕ ВИ: Да бъде ли номер 3 вечният номер на Трифон Иванов в националния отбор
ПИТАМЕ ВИ: Да бъде ли номер 3 вечният номер на Трифон Иванов в националния отбор
Очаква се присъда по делото за влаковата катастрофа в Калояновец
Очаква се присъда по делото за влаковата катастрофа в Калояновец