НОВИНИ

ЕК винаги е готова да подкрепи България и останалите страни по външните граници

Очаква се на срещата на върха в Братислава централноевропейските страни да направят общо предложение, като главната им цел е да подпомогнат България в опитите ѝ да охранява границата си с Турция в мигрантската криза, обявиха днес от канцеларията на унгарския премиер Виктор Орбан.

bnt avatar logo
от БНТ
17:45, 15.09.2016
Чете се за: 00:33 мин.
По света

В Брюксел на журналистически въпрос за българските искания говорител на еврокомисията каза, че тя винаги е била готова да подкрепи България и останалите страни по външните граници. Говорителят отбеляза, че Юнкер е в постоянен контакт с Бойко Борисов през последните седмици, а експерти оценяват на място конкретните нужди и трябва да посочат каква помощ ще бъде осигурена от бюджета на евросъюза за вътрешни работи. Еврокомисарят Амрамопулос лично се занимавал с този въпрос, а служители на генералната дирекция в момента са в България.

Маргаритис Схинас - говорител на ЕК: Нека ви напомня, че от тази седмица Фронтекс разположи общо 173 служители в България. 120 от тях са по границата с Турция, а останалите са на браздата със Сърбия. Ще бъдат изпратени допълнителни подкрепления от хора и техника, включително сухопътни и въздухоплавателни средства. До 2020 г. в бюджета на ЕС са предвидени 91 милиона евро за такива цели, допълнително сме осигурили 12 милиона евро спешна помощ. Още не сме получили официалното искане от българските власти за осигуряването на финансови средства, въпросът се обсъжда в момента.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Родители с искане за безопасни площадки в София
Родители с искане за безопасни площадки в София
​НАП ще проверява сделката с продажбата на Дипломатическия клуб в Бояна
​НАП ще проверява сделката с продажбата на Дипломатическия клуб в Бояна