НОВИНИ

Елена Поптодорова: Коалициите в САЩ са нещо непознато

В студиото на "Още от деня" посланикът на България в САЩ Елена Поптодорова каза, че след толкова години опити да настигнем американците, може би е време да разберем, че тичаме в различни писти. Добре би било да са паралелни, за да може да хвърляме око един към друг, да не са в различни посоки.

елена поптодорова коалициите сащ нещо непознато
bnt avatar logo
от БНТ
19:06, 14.06.2016
Чете се за: 00:49 мин.
По света

По думите ѝ, политическите системи на България и САЩ са много различни, особено американската - тя е система на прекия избор, там всеки един вот е мажоритарен, включително съдебна система, местна власт, централна власт и затова цялата динамика на изборния процес е различна. Коалициите са непознато нещо. Това е една добре вкоренена система, която е заложена от бащите-основатели, които са мислили напред, искали са очевидно да осигурят много по-голямо участие на отделния избирател. Затова е и тази сложна система с делегирани представители. Изборът в Америка е опосредстван.

Във връзка с трагичния инцидент в Орландо, Поптодорова каза, че американците възприемат случилото се там с все по-нарастващ страх и това разбира се, дава основание на един от двамата претенденти за президент да доказва правота със следваща дата.

"Чухме речта на Доналд Тръмп по този повод, в която той казва аз практически съм прав, аз бях прав през цялото време. Тоест има едни очевидни и закономерни страхове в американското общество, които ще бъдат по някакъв начин във финалната права на президентската надпревара. Зачестиха тези драматични инциденти. Аз не бих разделяла вътрешните събития в САЩ от общата симптоматика по света. Започва опит за припознаване, за приравняване към най-голямата опасност на деня, към най-големия риск - "Ислямска държава". Първото нещо, което идва на ум е тероризъм - това е "Ислямска държава", т.е. това отдавна е пресякло границите", каза още Елена Поптодорова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Размяна на обвинения между БСП и ГЕРБ за спрени евросредства
Размяна на обвинения между БСП и ГЕРБ за спрени евросредства
Нов порой във Великотърновско
Нов порой във Великотърновско