НОВИНИ

Ердоган след атентата в Анкара: "Турция ще използва правото си на отбрана"

Президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция ще отвърне решително след атентата с кола бомба днес срещу армейски автобуси в центъра на Анкара. При атаката загинаха 28 души и над 60 бяха ранени. Но жертвите и пострадалите може да се увеличат.

ердоган атентата анкара турция използва правото отбрана
bnt avatar logo
от БНТ
00:18, 18.02.2016
Чете се за: 01:24 мин.
По света

"Нека да се знае, че Турция няма да се поколебае във всеки момент, навсякъде и при всеки повод да използва правото си на законна отбрана", гласи декларация, публикувана от пресслужбата на президентството.

"Ще продължим все по-решително да се борим срещу пионките, които извършват подобни нападения и не познават морал и хуманни граници, както и срещу силите, стоящи зад тях" - се казва в позицията на турския президент.
;

Повечето убити и ранени в днешния атентат са турски военни, включително офицери. Нападението е станало в близост до парламента и до Генералния щаб на турската армия. Оттам потвърдиха, че мишена са били автобуси с военен персонал, които били спрели на светофар. В района има и военни общежития. Вицепремиерът Нуман Куртулмуш каза, че засега не е известно кои са извършителите на атентата.

;

Световни лидери осъдиха атаката

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг осъди остро атаката и увери, че „съюзниците от НАТО са заедно в борбата с тероризма“. Френският президент Франсоа Оланд определи атентата като „отвратителна“ атака. Според върховния представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини в този труден момент европейските страни са до Турция и турския народ.

;

Серия от смъртоносни атентати в Турция в последната година

От миналото лято Турция е мишена на серия от терористични атаки. Повечето, според турските власти, са организирани от Ислямска държава. Най-смъртоносният беше на 10.10.2015 година край централната гара в Анкара и отне живота на 103 души. Те загинаха по време на мирна демонстрация, организирана от леви и прокюрдски организации.

Последната атака беше само преди месец, на 12.01.2016 година в центъра на Истанбул и най-популярното сред туристите място - площадът Султанахмед. Мишена тогава бяха група немски туристи. Загинаха 11 души.

Повече от половин година вече ескалира и конфликтът с кюрдите. Почти ежедневни са сблъсъците между правителствените сили за сигурност и последователите на ПКК, които често атакуват военни конвои. Не спират и сблъсъците на турско-срийската граница, където турската армия бомбардира позиции на кюрдите в Сирия.

;

Експлозия в турска културна асоциация в Стокхолм

Часове след кървавия атентат в Анкара експлозия стана в сградата на турска културна асоциация в предградие на Стокхолм. Няма пострадали, съобщи шведската полиция, цитирана от БТА. Полицията съобщи, че прозорците на сградата са изпочупени и от нея се издига дим. Преди четири дни в същия район се състоя прокюрдски митинг и един човек бе прострелян.


ОЩЕ ЗА АТЕНТАТА В ТУРЦИЯ ГЛЕДАЙТЕ В "ДЕНЯТ ЗАПОЧВА" ОТ 6.00 Ч. И НОВИНИТЕ НА БНТ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Все още никой не е поел отговорност атентата в Анкара
Все още никой не е поел отговорност атентата в Анкара
След атентата в Анкара е анулирана утрешната среща в Брюксел на 11 страни от ЕС
След атентата в Анкара е анулирана утрешната среща в Брюксел на 11 страни от ЕС